Otkrivena značajna veza između rozaceje i malignog melanoma


Otkrivena značajna veza između rozaceje i malignog melanoma

Rosacea (rozaceja) je kronično stanje kože koje pretežno uzrokuje crvenilo i osipe na obrazima, bradi, nosu i čelu oboljelih osoba. Stanje je najčešće kod žena u dobi između 30-50 godina, iako se može pojaviti kod pojedinaca bez obzira na dob ili spol.

Nedavna istraživanja povezuju infekcije vrste Demodex s manifestacijama rosacee, što rezultira time da su oralni antibiotici klinička intervencija izbora kada se pojave simptomi. Međutim, te intervencije daju samo privremeno olakšanje, a dugotrajnog lijeka za ovu bolest trenutno nema.

Budući da se neuravnoteženi upalni i imunološki odgovori često promatraju kao karcinogeni, osobito kod raka kože, malo je studija istraživalo povezanost između rosacee i raka.

Nova studija utvrdila je, da je kod oboljelih od rozaceje ne samo povećan rizik od nemelanomskog raka kože, već i da postoji značajan rizik od malignog melanoma.

Valja spomenuti, da je također otkrivena povezanost rozaceje sa rizikom od srčane bolesti, dijabetesom tipa 2, metaboličkim bolestima, oftalmološkim bolestima i bolestima zglobova.

Izvor:
Scientific Reports