Otvoren 4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem


Otvoren 4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Danas je u Opatiji, u Hotelu Ambasador svečano otvoren 4. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem koji se održava od 27. do 30. svibnja 2010. Organizator je Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode RH (ALMP).

Kongres se održava pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske te pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.

Na kongresu je prisutno više od 1.000 farmaceuta i stručnjaka iz farmaciji srodnih struka, iz 15 zemalja. Pozivu organizatora odazvali su se čelnici visokih državnih institucija, međunarodnih stručnih udruga, farmaceutskih i srodnih fakulteta, farmaceutske industrije te mnogi istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Moto kongresa je "Izazovi u farmaceutskoj znanosti i praksi".

Znanstveni i stručni program kongresa obuhvaća predavanja pozvanih stranih i domaćih stručnjaka, slobodno prijavljena predavanja te brojna posterska izlaganja, s ciljem prikaza najnovijih dostignuća u farmaceutskim znanostima i ljekarničkoj praksi. Posebna pozornost usmjerena je prema usklađivanju farmaceutske izobrazbe, farmaceutske regulative i ljekarničke prakse u nas s onima u Europi, što je u vrijeme priprema Hrvatske za ulazak u Europsku uniju osobito važno.

Na kongresu će biti govora i o važnosti povezivanja farmaceutske izobrazbe i znanosti s praksom kao i o neophodnoj boljoj suradnji svih stručnjaka u zdravstvu, posebice ljekarnika i liječnika, s ciljem što uspješnijeg liječenja bolesnika.

Radni dio odvijat će se u kongresnim cjelinama: Istraživanje i razvoj lijekova, Osiguranje kakvoće lijekova, Regulatorna znanost, Farmaceutska izobrazba, Fitofarmacija, Klinička i bolnička farmacija, Javno ljekarništvo, Zdravstvena ekologija, Kozmetologija te Socijalna farmacija s farmakoekonomikom i farmakoepidemiologijom.

Program obuhvaća 83 usmena izlaganja, 2 okrugla stola (iz područja regulatorne znanosti i ljekarništva) te 124 posterska izlaganja.

Službeni jezici su hrvatski i engleski.

Uz kongres se održava farmaceutska izložba od 54 izlagača.