Otvorena ERCP dijagnostika u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh"


Otvorena ERCP dijagnostika u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh"

Danas je u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh" održano svečano otvorenje ERCP dijagnostike pri Klinici za unutarnje bolesti. Investicija ERCP dijagnostike, vrijedna oko 2,8 milijuna kuna, se sastoji od uređenja prostora te nabavke RTG uređaja.

Nova ERCP dijagnostika otvorena je zahvaljujući donaciji Privredne banke Zagreb (1,5 milijuna kuna), dok je ostatak sredstava osigurao Grad Zagreb (1,3 milijuna kuna) koji je i osnivač ove bolnice.

KB "Sveti Duh“ jedina je klinička bolnica u gradu Zagrebu koja nije imala mogućnost ERCP dijagnostike, te će se ovim iskorakom rasteretiti ostale bolnice u okružju i uvelike unaprijediti skrb za bolesnike za koje je nužan ovaj uređaj.

ERCP ili endoskopska retrogradna koledokopankreatografija je dijagnostička pretraga koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače.

Na svečanosti otvorenja novouređenog prostora s ERCP uređajem  bili su nazočni: Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Božo Prka, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, te Miran Martinac, dr. med., ravnatelj Kliničke bolnice "Sveti Duh"

Klinička bolnica "Sveti Duh" je najstarija bolnica u Republici Hrvatskoj koja je započela s radom  još  1804. godine. Danas Bolnica sudjeluje u mreži zdravstvene zaštite s 500 bolesničkih kreveta za odrasle i sa 70 kreveta za novorođenčad, te s ukupnim kapacitetima specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i specijalističke dijagnostike, koju čini oko 120 ambulanti i dijagnostičkih službi. Ukupne kapacitete stacionarne i specijalističke ambulantne zdravstvene zaštite Bolnica ugovara s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje čime je uključena u hitno i redovito zbrinjavanje oko 250 000 građana Republike Hrvatske. Bolnica je organizirana kao jedinstvena tehnološka cjelina koju čini 9 stacionarnih djelatnosti i 16 specijalističko-konzilijarnih i dijagnostičkih djelatnosti organiziranih u 6 klinika i 8 zavoda, te Središnji hitni prijam.

Inače, Privredna banka Zagreb je u posljednjih godinu dana donirala preko 6,5 milijuna kuna zdravstvenim ustanovama i projektima unapređenja zdravlja djece i odraslih u Republici Hrvatskoj.