Parkinsonova bolest potencijalni patogenetski faktor za koronarnu arterijsku bolest i moždani udar


Parkinsonova bolest potencijalni patogenetski faktor za koronarnu arterijsku bolest i moždani udar

Izgleda da je Parkinsonova bolest povezana s povećanom incidencijom koronarne arterijske bolesti (CAD) zbog nekoliko mehanizama. Prekomjerno odlaganje Lewyjevih tjelešaca u bolesnika s Parkinsonovom bolesti može dovesti do srčane simpatičke denervacije, smanjene simpatičke inervacije i abnormalne funkcije rezidualnih noradrenergičkih završetaka.

Jednako tako, ankiloza, bradikinezija, tremor, demencija i depresija pogoršavaju ozbiljne nedostatke norepinefrina u srcu zabilježene u bolesnika s Parkinsonovom bolesti. S progresijom bolesti, pokretljivost bolesnika povećava rizik od CAD-a. Ortostatska hipotenzija također je povezana s rizikom razvoja CAD. Isto tako, Parkinsonova bolest utječe na metabolizam lipida, što pak utječe na tijek kardiovaskularnih bolesti.

Parkinsonova bolest povezana je s povećanim rizikom od moždanog udara zbog nepravilnosti u metabolizmu α-sinukleina, koji se prekomjerno nakuplja u Lewyjevim tjelešcima i može uzrokovati ishemijsko oštećenje mozga. Alfa-sinuklein uzrokuje smrt neurona kroz upalu, oksidativni stres, lomljenje mitohondrija i autofagiju, povećavajući rizik od moždanog udara. Ekspresija glutation peroksidaze 7 (GPX7) u bolesnika s Parkinsonovom bolešću usporediva je s onom u bolesnika s moždanim udarom, vjerojatno pogoršavajući oksidativni stres endoplazmatskog retikuluma i uzrokujući moždani udar. Metabolizam željeza u bolesnika s Parkinsonovom bolesti može imati ulogu u odnosu između Parkinsonove bolesti i kardioembolijskog moždanog udara, što dovodi do stvaranja tvari nalik fibrinu i tromboze.

Sveukupno gledajući, rezultati istraživanja su pokazali da je Parkinsonova bolest povezana s povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, moždanog udara, ishemijskog moždanog udara i kardioembolijskog moždanog udara, u skladu s prethodnim studijama na životinjama i kliničkim promatranjima.

Smatra se, da su rezultati pokazali da je ključno postići rani probir i liječenje moždanog udara i koronarne arterijske bolesti u bolesnika s Parkinsonovom bolesti

Izvor:
Sci Rep