PB Lopača: Bolnica užasa ili još jedna medijska manipulacija


PB Lopača:  Bolnica užasa ili još jedna medijska manipulacija

Proteklih dana zapljusnuli su nas naslovi u medijima "Roditelji su me strpali u ludnicu jer volim cure", "Pet godina zatočena u Lopači", "Rječanka pet godina zatočena jer je - lezbijka!", "Držali je na psihijatriji jer je lezbijka", "Tisuću Lopača" i dr.

U člancima se navodi da je pacijentica poslana na liječenje u "zloglasnu" psihijatrijsku bolnicu Lopača na inzistiranje roditelja zbog navodne ovisnosti o heroinu, iako tu drogu nikada nije uzimala, a pravi razlog njezine hospitalizacije je istospolna seksualna orijentacija. Po njezinim navodima u bolnici je bila podvrgnuta torturi (izolacija, injekcije, fiksiranje za krevet, luđačka košulja).

Čitajući te članke valja se zapitati je li moguće da je u Hrvatskoj seksualna orijentacija indikacija za hospitalizaciju i može li se zbog nje biti prisilno hospitaliziran te što se to zapravo događalo s pacijenticom u PB Lopači.

Na pitanje sadašnjem ravnatelju PB Lopače dr. Radmiru Rakunu, je li navedena pacijentica ikad liječena u PB Lopači zbog svoje seksualne orijentacije, ravnatelj je odgovorio da je to njena interpretacija te da se radi o pacijentici s psihičkim poremećajem za koji je potrebna stručna pomoć i da je u dva navrata liječena u bolnici, no nikad u kontinuitetu od pet godina, a tijekom svog boravka u bolnici pacijentica je višekratno izlazila iz bolnice na terapijske dopuste, neke čak u trajanju od 10 dana te na vikende.

Prema riječima ravnatelja pacijentica je zadnji put zaprimljena u bolnicu 2006., a prvo protivljenje prema hospitalizaciji i liječenju počela je iskazivati početkom 2008., te je otpuštena iz nje sredinom 2008. Izjavio je i da, koliko se sjeća, tjekom ove zadnje hospitalizacije pacijentica nije bila vezivana u tzv. luđačku košulju.

Komentirajući natpise u medijima, prof. dr. sc. Vlado Jukić, jedan od vodećih hrvatskih psihijatara, izjavio je: "Posebno me smeta kada se u medijima psihijatrijska bolnica naziva "zloglasna", jer to škodi svim pacijentima, njihovim obiteljima i rodbini, a ako se nekome predstavi psihijatrijsku bolnicu kao zloglasnu kako će se itko htjeti liječiti u njoj. To je opasna situacija koja uznemirava."

I za kraj, ostaje otvoreno pitanje: "Kome i zašto su potrebni takvi senzacionalistički članci, koji su daleko od istine?" 

Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Izvor:
Psihonet