Pfizer otvara novi visokotehnološki proizvodni pogon u Hrvatskoj


Pfizer otvara novi visokotehnološki proizvodni pogon u Hrvatskoj

Jedna od vodećih svjetskih inovativnih farmaceutskih kompanija Pfizer danas je svečano obilježila početak izvođenja radova na izgradnji novog, visokotehnološkog proizvodnog pogona u Savskom Marofu, pokraj Zagreba. Investicijom vrijednom oko 100 milijuna eura, koja je realizirana u partnerstvu sa švedskom međunarodnom biofarmaceutskom kompanijom Sobi i Pfizer CentreOne, Pfizer je postao jedina inovativna farmaceutska kompanija koja ima proizvodni pogon u Hrvatskoj, a time i u ovom dijelu Europe.

Novi Pfizer biotehnološki pogon namijenjen je proizvodnji bioloških inovativnih lijekova za liječenje rijetkih bolesti, koji će se izvoziti na 50 tržišta diljem svijeta, čime će se omogućiti njihova veća dostupnost i poboljšanje života oboljelih. Budući proizvodni pogon bit će opremljen high-tech tehnologijom pomoću koje će se proizvoditi sofisticirani lijekovi, bit će veći od 4.000 kvadratnih metara i prostirat će se na 11 hektara. 

Novi proizvodni pogon gradi se unutar sadašnjih granica već postojećeg proizvodnog pogona kojeg je kompanija preuzela od Hospire 2015. godine. Postojeći proizvodni pogon profilirao se kao mjesto za proizvodnju bioloških supstanci za lijekove te finalnih lijekova za onkologiju i rijetke bolesti, kao i DNK predložak za COVID-19 cjepivo

''Pfizer je 2015. godine preuzeo Hospiru Zagreb d.o.o., čime je ona postala važan dio njegove mreže. Prepoznavši potencijal i znanje tima u području biotehnologije i farmaceutske industrije, na ovoj lokaciji ostvarena su značajna ulaganja u proizvodna postrojenja, laboratorije za kontrolu kvalitete i ostalu infrastrukturu. Posljedično, od postrojenja sa samo jednim proizvodom izrasli smo u proizvodnu lokaciju više komercijalnih lijekova, a kontinuirano radimo i na transferima novih. Među ostalim lijekovima koje proizvodimo na ovoj lokaciji, od prošle godine tu je i DNK predložak za COVID-19 cjepivo'', istaknuo je Domagoj Runac, direktor tvornice. 

Stalnim proširenjem proizvodnih pogona i razvojem poslovanja u Savskom Marofu već godinama raste i broj zaposlenih – od početnih 35 s vremenom je narastao na gotovo 500 zaposlenih. Plan je da novo postrojenje bude operativno spremno 2024. i odobreno za komercijalnu opskrbu 2026. godine, kada Pfizer planira otvaranje oko 100 novih radnih mjesta. 

Christine Wesström, voditeljica globalnih tehničkih operacija i starija potpredsjednica kompanije Sobi, također je istaknula značaj partnerstva Pfizera i Sobija u realizaciji ove vrijedne investicije te važnost proizvodnje lijekova za rijetke bolesti.

''Sobi je specijalizirana biofarmaceutska kompanija koja pacijentima diljem svijeta osigurava svoje lijekove za rijetke bolesti. Naši partneri pomažu nam u globalnoj opskrbi visokokvalitetnim, održivim i isplativim lijekovima. U Pfizeru i PC1 pronašli smo snažne partnere, zbog čega danas i stojimo ovdje. 

Iznimno nam je drago što je ova vrlo uspješna suradnja sada stigla i do Hrvatske te se unaprijed radujemo što ćemo vidjeti kako će se izgradnja novog pogona razvijati i još više učvrstiti naše partnerstvo'', kazala je Christine Wesström.

Da ovaj veliki projekt zaista potvrđuje svrhu Pfizerovog poslovanja i njegove koristi za zajednicu, istaknuo je i Steven Stears, potpredsjednik biotehnološke grupacije Pfizer. 

''Strateška partnerstva ove vrste ključna su za Pfizerovu svrhu pružanja otkrića koja mijenjaju živote pacijenata. Naš je plan da novo postrojenje bude operativno spremno 2024. i odobreno za komercijalnu opskrbu 2026. godine. Vrhunski dizajn postrojenja također je u skladu s Pfizerovim politikama održivog razvoja koje teže ka nultoj stopi emisija do 2030. godine. Zaista je lijepo vidjeti kako se tehnička stručnost u biotehnologiji koju imamo ovdje u Zagrebu prepoznaje i koristi u potpunosti. Uvjeren sam da ćemo i dalje gledati kako Zagreb igra ključnu ulogu u Pfizerovoj proizvodnoj mreži i podržava naše PC1 poslovanje'', naglasio je Steven Stears. 

Svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji novog pogona nazočila je i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Nataša Mikuš Žigman koja je pohvalila cjelokupan projekt te naglasila važnost koju ova investicija ima za razvoj hrvatskog gospodarstva, ne samo lokalnoj već i nacionalnoj razini.

"Kroz sveobuhvatan i integriran pristup, Vlada Republike Hrvatske kontinuirano radi na tome da Republika Hrvatska bude privlačno mjesto za ulaganja u lijekove te njihovo istraživanje i razvoj. Zato mi je iznimno drago da danas otvaramo gradilište na kojem će osvanuti novi biotehnološki proizvodni pogon društva Pfizer, jednog od vodećih farmaceutskih društava u svijetu, a što će sigurno pridonijeti i društvenoj dobrobiti te jačanju otpornosti opskrbnih lanaca lijekova“, kazala je Nataša Mikuš Žigman. 

Već više od sedam desetljeća Pfizer predano radi na razvijanju najviših standarda u inovativnoj farmaceutskoj industriji te kroz usklađivanje najsuvremenijih znanstvenih postignuća i tehnologija, širenje proizvodnje i strateške investicije, kontinuirano nastojati dati svoj doprinos povećanju pristupa inovativnim lijekovima i jačanju zdravstvenog sustava diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Obilježavanju početka izvođenja radova na izgradnji novog proizvodnog pogona nazočili su, između ostalih, generalni direktor Pfizer CentreOne Andrew Moore, ravnatelj Uprave za internacionalizaciju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Bojan Batinić, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović, predsjednik HUP-a Mihael Furjan te voditeljica politika AmChan-a Svjetlana Momčilović.  

Izvor:
Paradigma komunikacije