Pomoću izdisajnog testa može se otkriti rak želuca


Pomoću izdisajnog testa može se otkriti rak želuca

Izgleda da će se jednog dana pomoću jednostavnog i jeftinog izdisajnog testa na bazi nanotehnologije, moći otkriti najraniji znakovi raka želuca, ukazuje istraživanje provedeno u Izraelu na 484 ispitanika.

Ukoliko se navedeni rezultati potvrde na većem istraživanju, pomoću novog izdisajnog testa bi se na neinvazivan način moglo utvrditii tko je izložen većem riziku od raka želuca.

Iako se rak želuca razvija u nizu dobro definiranih koraka, trenutno ne postoji učinkovita i pouzdana neinvazivna metoda probira za rano otkrivanje raka želuca. Nažalost, u većini slučajeva rak želuca se otkriva u poodmaklom stadiju bolesti.

Svakako treba istaknuti da razvijanje brzog, točnog i jeftinog testa probira za rak želuca predstavlja nevjerojatan napredak u dijagnosticiranju raka želuca. Inače, rana dijagnoza je ključna za uspješnost liječenja, te smanjenje troškova liječenja raka želuca.

Osobe izložene većem riziku od raka želuca su osobe s obiteljskom povijesti raka želuca, starije osobe s gastritisom, osobe s obiteljskom povijesti raka debelog crijeva, radnici koji su u kontaktu s ugljenom i gumom, te osobe koje ne jedu dovoljne količine voća i povrća.

Izvor:
Gut