Popularni lijekovi za žgaravicu povezani s rizikom od demencije


Popularni lijekovi za žgaravicu povezani s rizikom od demencije

Njemačko istraživanje je pokazalo da su osobe u dobi od 75 ili više godina koje redovito uzimaju inhibitore protonske pumpe (IPP), lijekove za ublažavanje žgaravice, izložene 44 posto većem riziku od razvoja demencije.

U inhibitore protonske pumpe ubrajaju se omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol.

Izgleda da inhibitori protonske pumpe djeluju na razinu beta- i tau-amiloida, koji je inače povezan s razvojem Alzheimerove bolesti. Jednako tako, smatra se da njihova uporaba može dovesti do nedostatka vitamina B12, čiji je nedostatak povezan s kognitivnim propadanjem.

Smatra se da liječnici trebaju biti oprezni kod propisivanja inhibitora protonske pumpe te da se trebaju pridržavati smjernica za njihovu primjenu kako bi se izbjegla njihova neodgovarajuća uporaba.

Inače, treba istaknuti da su neka ranija istraživanja pokazala povezanost druge skupine lijekova protiv žgaravice, antagonista H2 receptora (cimetidin, ranitidin, famotidin i nizatidin) i demencije.

Također, treba spomenuti da prekomjerna upotreba inhibitora protonske pumpe ima štetne posljedice po zdravlje, pa tako može povećati rizik od kronične bubrežne bolesti za 20 do 50 posto.

Izvor:
JAMA Neurology