Povlačenje mlijeka s tržišta u svrhu prevencije i zaštite potrošača


Povlačenje mlijeka s tržišta u svrhu prevencije i zaštite potrošača

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu pojedinih šarži mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, na koju smo upozoreni sa tržišta BiH.

Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače.

Proizvođači su upoznati sa rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda: 

Vindija d.d.

  • trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 l, s rokom valjanosti: 03.07.2013.
  • UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 l, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat d.d.

  • trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 Ll, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.
  • trajno mlijeko "Lagano jutro" 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

Proizvođači su izvijestili da su sve navedene šarže mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlažemo potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka.

U istu svrhu, i tvrtke Vidija d.d. i Dukat d.d. također su poduzele sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi iste izlučile iz proizvodnje.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje.

Po novim saznanjima, Ministarstvo poljoprivrede pravovremeno će obavijestiti javnost.

Izvor:
MP RH