Prehrambena upala povezana s većim rizikom smrtnosti kod bolesnika s koronarnom bolesti srca

Nova studija povezuje proupalne prehrane s povećanom smrtnošću pacijenata sa srčanim oboljenjima, naglašavajući ključnu ulogu prehrane u upravljanju upalom i poboljšanju stope preživljavanja.
Nekoliko čimbenika načina života, uključujući pušenje, pijenje alkohola i nedovoljnu tjelesnu aktivnost, doprinose kardiovaskularnim bolestima. Loša prehrana također je uključena u razvoj kardiovaskularnih bolesti, što je navelo mnoge smjernice za prevenciju da naglase važnost zdravih obrazaca prehrane.
Veća je vjerojatnost da će koronarna bolest srca napredovati i uzrokovati smrt u prisutnosti kronične upale niskog stupnja, koja može nastati zbog prejedanja, sjedilačkog načina života i starenja. Upala niskog stupnja potiče aterosklerozu, nestabilnost plaka, rupturu plaka, vaskularno remodeliranje i rekurentnu stenozu na način ovisan o dozi.
Ova studija pokazala je da je rizik od smrti od bilo kojeg uzroka kod bolesnika s koronarnom bolesti srca bio 41% veći ako je osoba prakticirala proupalnu prehranu u usporedbi s onima koji su konzumirali protuupalnu hranu.
Izvor:
Scientific Reports