Prehrana može smanjiti rizik od srčanog udara


Prehrana može smanjiti rizik od srčanog udara

Nova studija provedena na 436 ispitanika s povišenim krvnim tlakom ili graničnom hipertenzijom koji nisu uzimali lijekove za snižavanje krvnog tlaka pokazala je da konzumiranje voća i povrća te hrane koja sadrži male količine zasićenih masti može znatno smanjiti rizik od razvoja srčanog udara.

Naime pokazalo se da tzv. DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) pomoću koje se može sniziti povišena razina kolesterola u krvi i povišeni krvni tlak može smanjiti rizik od srčanog udara za 20 posto.

Inače poznato je da je povišeni krvni tlak ili hipertenzija glavni čimbenik rizika za srčanu bolest, moždani udar, zatajivanje srca i bolest bubrega.

Isto tako znanstvenici pozivaju da se u prehrani smanji udjel masti, crvenog mesa, slatkiša i zaslađenih napitaka te da ih se zamjeni s integralnim žitaricama, ribom, peradi, orasima i mliječnim proizvodima s malo masti.

Izvor:
HealthDay