Preko 200 studenata saznalo kardiovaskularni rizik u sklopu projekta "Čuvari srca"


Preko 200 studenata saznalo kardiovaskularni rizik u sklopu projekta "Čuvari srca"

Zaklada "Hrvatska kuća srca" i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u sklopu projekta "Čuvari srca" organizirali su danas na Šumarskom fakultetu procjenu kardiovaskularnog rizika studenata Agronomskog i Šumarskog fakulteta. Cilj javnozdravstvene akcije je potaknuti mlade ljude na preventivno ponašanje, educirati ih zašto je važno biti upoznat s kardiovaskularnim rizikom i kako je moguće zdravim navikama u mladosti spriječiti razvoj kardiovaskularnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. U 2015. godini 25.694 osoba u Hrvatskoj umrlo je od kardiovaskularnih bolesti, što znači da su kardiovaskularne bolesti i dalje na pravom mjestu po smrtnosti u RH.

"Čak 80 posto prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti mogu se spriječiti prepoznavanjem rizika i uklanjanjem čimbenika rizika. Upravo zato odlučili smo organizirati javnozdravstvenu akciju među studentima, jer smatramo kako se preventivnim ponašanjem u mladosti mogu spriječiti kardiovaskularne boljke u starosti. Ovim putem želimo apelirati na sve mlade ljude da brinu o svojem zdravlju i odbace glavne čimbenike rizika, a to su pušenje, konzumacija alkohola, nezdrava prehrana te tjelesna neaktivnost," istaknula je dr. Ivana Portolan Pajić, pomoćnica Pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca".  

Preko 200 studenata je danas na Šumarskom fakultetu imalo priliku besplatno (bez uputnice) izmjeriti glukozu, lipidogram, krvni tlak i indeks tjelesne mase (ITM), a sve s ciljem kako bi saznali vlastiti kardiovaskularni rizik. Mladi ljudi su sve više pod stresom, pred njima su velika očekivanja društva, ali i njih samih, često zanemaruju zdrave navike, a to sve zajedno proizvodi rizike za nastajanje kardiovaskularnih bolesti.

Projekt "Čuvari srca" ima za cilj promicanje kardiovaskularnog zdravlja, skretanje pozornosti na čimbenike razvoja kardiovaskularnih bolesti i njihovo uklanjanje. Upravo je educiranje različitih ciljnih skupina o važnosti prevencije jedan od glavnih zadataka ovog projekta.

Izvor:
Zaklada "Hrvatska kuća srca"