Prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati rizik od smrti zbog raka gušterače


Prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati rizik od smrti zbog raka gušterače

Poznato je da je pušenje čimbenik rizika za rak gušterače, no rezultati nove studije ukazuju da osobe koje piju tri ili više žestokih alkoholnih pića dnevno imaju za 36 posto veći rizik da će umrijeti od raka gušterače.

Inače smjernice za prevenciju nastanka raka gušterače preporučaju da žene ograniče svoju konzumaciju alkohola na jedno alkoholno piće dnevno, a muškarci na dva alkoholna pića dnevno.

Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma. Naime, često kada se pojave prvi simptomi, rak je već u odmakloj fazi i proširio se na okolne organe. Da stvar bude gora, rak gušterače je teško liječiti. Vrlo je otporan na kemoterapiju. Ukupna petogodišnja stopa preživljavanja od raka gušterače je manja od 2 posto.

Čimbenici rizika za rak gušterače su starija životna dob, prekomjerna tjelesna težina, kronična upala gušterače (pankreatitis), dijabetes, pušenje i pozitivna obiteljska anamneza genetskih sindroma koji povećavaju rizik od raka.

Rak gušterače nije čest, tako da je apsolutni rizik od raka gušterače malen.

Ukoliko ste pušač šanse za dobivanje raka pluća daleko su veće nego za dobivanje raka gušterače. Isto tako zbog konzumiranja alkohola rizik od razvoja raka jetre i ciroze veći je nego rizik od raka gušterače.

Izvor:
Archives of Internal Medicine