Prekomjerno konzumiranje zaslađenih napitaka povećava rizik od dijabetesa i srčane bolesti


Prekomjerno konzumiranje zaslađenih napitaka povećava rizik od dijabetesa i srčane bolesti

Američko istraživanje pokazalo je da je povećana konzumacija zaslađenih napitaka u SAD-u dovela do 130.000 novih slučajeva dijabetesa i 14.000 novih slučajeva srčane bolesti te bi se prema riječima autorice istraživanja dr. Kirsten Bibbins smanjenjem konzumacije zaslađenih napitaka moglo znatno poboljšati zdravlje Amerikanaca.

Jedno objašnjenje je da je povećana incidencija kardiovaskularnih problema zbog povećane incidencije dijabetesa, no i povećana učestalost pretilosti mogla je doprinjeti povećanju učestalosti kardiovaskularnih problema.

"Nitko ne tvrdi da ti napitci nisu dobri u umjerenoj količini, ali u posljednjih deset godina njihova potrošnja je u porastu, dok potrošnja ostalih pića nije" istaknula je dr. Bibbins.

"Poznato je da su bolesti srca i dijabetesa vrlo složene i da ne postoji samo jedan uzrok za njihovu pojavu te stoga ne postoji i samo jedno rješenje. Ljude se mora nastaviti educirati o važnosti ravnoteže unosa kalorija iz hrane i pića s redovitom tjelesnom aktivnosti" istaknula je Maureen Storey.

Izvor:
HealthDay