Prekomjerno sjedenje povezano s rizikom od određenih karcinoma


Prekomjerno sjedenje povezano s rizikom od određenih karcinoma

Analiza 43 studije pokazala je da osobe koje provode većinu svojeg vremena sjedeći, bilo da su u uredu, autu ili ispred TV-a, imaju veći rizik od određenih vrsta karcinoma.

Inače, neke prethodne studije povezale su prekomjerno sjedenje s brojnim zdravstvenim problemima poput srčane bolesti, tromboze, pretilosti, povišene razine šećera i inzulina, te ranije smrti.

Ova analiza pokazala je da dugotrajno sjedenje povećava rizik od raka debelog crijeva i raka endometrija.

Nažalost, osobe koje provode najviše vremena sjedeći imaju 24 posto veći rizik od razvoja raka debelog crijeva, te 32 posto veći rizik od raka endometrija.

Svako produljenje vremena sjedenja za dva sata, povećava rizik od raka debelog crijeva za 8 posto, te od raka endometrija za 10 posto.

Rizik od razvoja raka uočen je i u osoba koje neko vrijeme provode u teretani, no još uvijek većinu svojeg dana sjede. Što ukazuje da redovita tjelovježba ne može otkloniti rizik od prekomjernog sjedenja.

Povišene razine inzulina i šećera u krvi povezane su s razvojem raka debelog crijeva, dok je s razvojem raka endometrija povezana pretilost, glavni promjenjivi čimbenik rizika za rak endometrija.

Izvor:
Journal of the National Cancer Institute