Prestanak pušenja smanjuje rizik od aneurizme trbušne aorte


Prestanak pušenja smanjuje rizik od aneurizme trbušne aorte

Poznato je da pušenje povećava rizik od po život opasne aneurzime najveće arterije u tijelu, aorte, no rezultati nove studije pokazali su da se rizik od njena razvoja može smanjiti prestankom pušenja.

Aneurizme trbušne aorte čine 3/4 svih aneurizmi aorte, a obično počinju ispod bubrežnih arterija. Češće se javljaju u muškaraca.

Najčešći uzrok aneurizme trbušne aorte je slabljenje zida arterije obično uslijed ateroskleroze. Drugi uzroci su trauma, vaskulitis, cistična nekroza medije i postoperativno nastalo prokidanje anastomoze. Rjeđe, sifilis ili lokalizirana bakterijska ili gljivična infekcija uslijed sepse ili infektivnog endokarditisa mogu oslabiti zid arterije i uzrokovati nastanak inficirane (mikotične) aneurizme.

Većina aneurizmi trbušne aorte su asimptomatske. Kada simptomi nastupe oni ne moraju biti specifični. Rupturirane aneurizme trbušne aorte zahtjevaju hitnu operaciju. Bez liječenja smrtnost je gotovo 100 posto.

Istraživanje je pokazalo da u muškaraca srednje životne dobi koji puše, rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte tijekom života iznosi gotovo 13 posto. No, ukoliko prestanu s pušenjem, navedeni rizik se smanjuje za 29 posto. Stoga nikad nije kasno za prekid pušenja. Također, ne treba smetnuti s uma da prestanak pušenja smanjuje rizik i od razvoja drugih kardiovaskularnih bolesti.

Zanimljivo je da je rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte u žena koje nastavljaju s pušenjem bio nešto viši od 8 posto. Spomenuti podatak je bitan obzirom da se aneurizma trbušne aorte obično doživljava kao bolest muškaraca. Rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte za nepušače iznosio je oko 2 posto.

Inače, muškarcima u dobi od 65 do 75 godina, koji su pušili, preporuča se pregled ultrazvukom kako bi se vidjelo imaju li aneurizmu trbušne aorte. Žene nisu obuhvaćene trenutnim smjernicama, no smatra se da bi bilo dobro da i žene te dobi koje puše svakako odu na ultrazvučni pregled.

Izvor:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology