Pretilost može uzrokovati nepravilan imunološki odgovor na COVID-19


Pretilost može uzrokovati nepravilan imunološki odgovor na COVID-19

Pretilost može uzrokovati hiperaktivni odgovor imunološkog sustava na COVID-19 što otežava borbu protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2, ukazuje pregledni članak objavljen u stručnom medicinskom časopisu Endocrinology.

Pretilost ne dovodi samo do problema poput srčane bolesti i dijabetesa, već na mnogo načina utječe i na imunološki sustav. Naime, pretilost uzrokuje kroničnu aktivaciju niskog stupnja nekih dijelova imunološkog sustava. Kada se netko s ovim postojećim stanjem suoči s infekcijom, to bi moglo dovesti do hiper-aktivacije imunološkog sustava, ali na štetan način koji se ne bori protiv infekcije.

Valja spomenuti, da nepravilni imunološki odgovori uzrokovani pretilošću mogu uzrokovati oštećenje organa kod teškog oblika COVID-19 te umanjiti sposobnost osobe da se bori protiv koronavirusa. Smatra se da je pretilost značajan čimbenik rizika za teški COVID-19.

Inače, neke prethodne studije su pokazale da kronična meta-upala niskog stupnja koja je karakteristična za pretile osobe može značajno promjeniti imunološki odgovor na patogene. 

Izvor:
Endocrinology