Pretilost povezana s većim rizikom od prekanceroznih polipa debelog crijeva


Pretilost povezana s većim rizikom od prekanceroznih polipa debelog crijeva

Prema rezultatima nove studije u kojoj je sudjelovalo 126 muškaraca u dobi od 48 do 65 godina, izgleda da pretilost povećava rizik od razvoja prekanceroznih polipa debelog crijeva. Naime, pokazalo se da su povišena razina hormona leptina, povišeni indeks tjelesne mase (ITM) i povećani opseg struka, povezani s razvojem prekanceroznih polipa debelog crijeva.

Pokazalo se da pretile osobe imaju 6,5 puta veći rizik da će imati tri ili više polipa debelog crijeva nego muškarci čiji je ITM manji od 25. Jednako tako, pretili muškarci imaju gotovo osam puta veći rizik od mršavih muškaraca da će imati najmanje jedan polip. Rizik od polipa se poveća, kako se povećava status masnoća u tijelu.

Također, otkrilo se da prekancerozne stanice koje se mogu naći u polipu vrlo osjetljive na leptin. Leptin je hormon koji se izlučuje iz masnog tkiva, te obavještava mozak o stanju masnih rezervi. Visoka razina leptina korelira s povećanjem količine masnog tkiva u tijelu.

Izgleda da pretile osobe imaju veću vjerojatnost od razvoja prekanceroznih polipa debelog crijeva, te se oni u njih javljaju ranije nego u njihovih mršavih vršnjaka. Inače, preporuča se da se s probirom za rak debelog crijeva započne u dobi od 50 godina.

Većina je polipa asimptomatska ili su smetnje nespecifične (nadutost, neodređena bolnost, proljevi). Zbog toga polipi ostaju neotkriveni do pojave komplikacija poput krvarenja ili crijevne opstrukcije.

Većina polipa debelog crijeva otkriva se slučajno u tijeku kolonoskopije koja je indicirana ili kao dijagnostička metoda probira za kolorektalni karcinom ili zbog neke druge indikacije. Za potpuni uvid u stanje cjelokupnog debelog crijeva potrebno je vrlo pomno pregledati cijelo debelo crijevo, tj. učiniti totalnu kolonoskopiju.

Poznato je da je pretilost povezana s nastankom nekoliko vrsta raka, te je stoga izuzetno bitno održavati zdravu tjelesnu težinu, ističu stručnjaci.

Izvor:
PLoS One