Prijateljska bakterija kao potpora u liječenju infekcije bakterijom H. pylori


Prijateljska bakterija kao potpora u liječenju infekcije bakterijom H. pylori

Otprilike 50 posto svjetske populacije zaraženo je bakterijom Helicobacter pylori koja nastanjuje sluznicu želuca. Radi se o bakteriji koja nije bezopasna. Helicobacter pylori igra značajnu ulogu pri razvoju kroničnog gastritisa, vrijeda želuca i dvanaesnika, ali ima i ključnu ulogu u nastanku želučanog karcinoma i niskomalignih limfoma.

Njena eradikacija se obično provodi uz pomoć trojne terapije  - kombinacije inhibitora protonske pumpe i dva antibiotika. Ova terapija može imati neugodne nuspojave u obliku mučnina i proljeva zbog čega se uz terapiju preporuča unositi i probiotike.

Naime, sojevi Lactobacillus reuteri pokazali su se korisnima u liječenju infekcije H. pylori jer mogu smanjiti nuspojave terapije i na taj način učiniti ju podnošljivijom te povećati kod bolesnika suradljivost odnosno bolje pridržavanje uputa o uzimanju lijekova. Također, ranija istraživanja pokazala su kako L. reuteri sprječava bakteriju H. pylori da naseljava sluznicu želuca, a otkriveno je i kako L. reuteri proizvodi reuterin – tvar s antibiotskim djelovanjem protiv H. pylori.

U novom istraživanju provedenom u Italiji, u kojem je sudjelovalo 45 ispitanika, koji su uz trojnu terapiju u trajanju od 10 dana dobivali i L. reuteri u obliku dodatka prehrani u trajanju od 20 dana, uspješnost eradikacije bakterije H. pylori bila je visoka i iznosila čak 93 posto, a zabilježene nuspojave bile su vrlo blage. Znanstvenici su zaključili da rezultati ovog istraživanja pokazuju kako L. reuteri pomaže u eradikaciji bakterije H. pylori.

PharmaS-ovi stručnjaci osmislili su HELICOBalans, jedinstveni proizvod koji je namijenjen onima koji imaju problema s gastritisom uzrokovanim infekcijom bakterijom H. pylori, a koji služi kao potpora konvencionalnoj terapiji eradikacije H. pylori. Radi se o kombinaciji prijateljskih bakterija, a uz L. reuteri sadrži i tri soja dobro poznatih "dobrih" bakterija Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i Bifidobacterium lactis.

Helicobalans-AW-1nd

Sponzorirana vijest