Probiotički jogurt ipak ne pomaže djeci sa konstipacijom


Probiotički jogurt ipak ne pomaže djeci sa konstipacijom

Nova studija provedena na 159 djece s kroničnom konstipacijom (zatvorom) pokazala je da konzumiranje jogurta s ciljem normaliziranja probave uz pomoć "dobrih" bakterija ipak previše ne pomaže djeci sa kroničnom konstipacijom.

Jogurt korišten u studiji bio je Activia jogurt, a djeca koja su sudjelovala u studiji bila su prosječne dobi od 7 godina te su imala zatvor najmanje 2 mjeseca. Istraživanje je financirala tvrtka Danone.

Activia jogurt i neki drugi mliječni proizvodi sadrže soj prijateljskih bakterija, ili probiotika, znanih kao Bifidobacterium lactis, za koje se smatra da pomažu u reguliranju probave. Neke studije provedene na odraslim osobama pokazale su da takvi proizvodi mogu ublažiti kroničnu konstipaciju.

No ova studija pokazala je da probiotički jogurt nije uspješniji u ublažavanju konstipacije kod djece od mliječnog proizvoda koji ne sadrži probiotike.

Stoga prema mišljenju voditeljice studije dr. Merit M. Tabbers probiotici nisu indicirani za konstipaciju u djece. Isto tako istaknula je da će neki roditelji sigurno probati primjeniti taj ili neki drugi probiotički proizvod kod svoje djece te nije isključila mogućnost da u nekim slučajevima probiotici mogu biti od pomoći. No u ovom trenutku nema dovoljno dokaza na temelju kojih bi se dala opća preporuka za primjenu probiotika u liječenju dječje konstipacije.

Inače konstipacija ili zatvor stolice označava otežano pražnjenje suhe i tvrde stolice dva puta tjedno ili još rjeđe.

Zatvor stolice nije bolest, nego simptom koji se može pojaviti u funkcionalnim stanjima promjene crijevnog motiliteta, ali i u specifičnim crijevnim ili sistemnim bolestima.

Izvor:
Pediatrics, Reuters