Prvi sustav DBS-a koji omogućuje magnetsku rezonanciju cijelog tijela


Prvi sustav DBS-a koji omogućuje magnetsku rezonanciju cijelog tijela

Medtronic, globalni lider u području medicinskih tehnologija, usluga i rješenja, dobio je odobrenje europskih regulatora za uvjetnu uporabu magnetske rezonancije u dijagnostičke svrhe na čitavom tijelu bolesnika (MRI Conditional full-body Magnetic Resonance Imaging) s ugrađenim Activa® DBS sustavom (DBS = duboka mozgovna stimulacija).

Proširenje odobrenja za magnetsku rezonanciju čitavog tijela odnosi se isključivo na bolesnike kojima će se ugraditi novi Medtronicov sustav iz Activa® portfelja, kao i na oko 13.000 bolesnika diljem Europe koji već imaju ugrađen takav sustav. Medtronicovi DBS sustavi prije ovog odobrenja mogli su se koristiti samo za magnetsku rezonanciju glave, i to u posebnim uvjetima.

Magnetska rezonancija postala je standard u dijagnostici koji liječnicima, korištenjem snažnih magnetskih polja i radiofrekventnog pulsa za kreiranje slike unutarnjih struktura, daje detaljan uvid u unutarnje organe, krvne žile, mišiće, zglobove i tumorske tvorbe te na taj način omogućuje otkrivanje širokog spektra zdravstvenih stanja. Procjenjuje se da se godišnje u svijetu izvrši približno 60 milijuna pregleda magnetskom rezonancijom.

Dosad su bolesnici s ugrađenim Medtronicovim DBS sustavom za vrijeme pregleda magnetskom rezonancijom morali imati ugašen sustav no sada, zahvaljujući odobrenju regulatora, pravilno podešen Medtronicov DBS sustav dopušta bolesniku neprekinutu DBS terapiju za vrijeme pregleda magnetskom  rezonancijom.

"Magnetska rezonancija metoda je prvog odabira za pregled tijela u svrhu dijagnoze bolesti ili praćenja postojećeg stanja, no njena uporaba često je bila ograničena kod bolesnika na DBS terapiji," rekao je dr. John Thornton, medicinski fizičar u londonskoj National Hospital for Neurology and Neurosurgery. "Bolesnici koji primaju DBS terapiju sada mogu u potpunosti koristiti prednosti MRI tehnologije".

"Većina bolesnika koji su potencijalni kandidati za ugradnju DBS-a imaju i druge zdravstvene probleme koji mogu zahtijevati magnetsku rezonanciju", rekao je mr. Ludovic Zrinzo, neurokirurg u londonskoj National Hospital for Neurology and Neurosurgery.  "MR Conditional Activa® sustav bolesnicima omogućuje primanje DBS terapije i u isto vrijeme korištenje magnetske rezonancije, kad im zatreba".

Kako bi dobili dopuštenje regulatora za uvjetno korištenje magnetske rezonancije čitavog tijela, u Medtronicu su razvili vlastite sustave testiranja i mjerenja koji uključuju korištenje naprednih elektromagnetskih alata. Kako bi se dokazala sigurnost za bolesnike, postojeći Activa® DBS sustavi bili su podvrgnuti rigoroznom testiranju te su ocjenjivani u milijunima simuliranih stanja bolesnika u preko 38.000 različitih scenarija implantacije.

"U Medtronicu smo ponosni jer smo jedina tvrtka koja bolesnicima diljem Europe omogućuje DBS sustav s mogućnošću MRI-a čitavog tijela", rekao je Lothar Krinke, dr. med., dopredsjednik i direktor Medtronicovog odjela za mozgovnu stimulaciju. "Dodatno, bolesnici s Medtronicovim DBS sustavima sada mogu primati svoju terapiju i za vrijeme skeniranja. Stalne nadgradnje, poput ove, izdvajaju Medtronic i naglašavaju našu predanost u dubokoj mozgovnoj modulaciji."

O Medtronicovoj DBS terapiji

DBS je terapija koja koristi kirurški ugrađen medicinski uređaj, sličan elektrostimulatoru srca ("pacemaker"), koji šalje blage električne signale u ciljano područje u mozgu. Iskusan liječnik može neinvazivno podešavati razinu stimulacije kako bi se postigao najviši stupanj kontrole simptoma i otklonile nuspojave. Više od 130.000 ljudi diljem svijeta do sada je obuhvaćeno Medtronicovom DBS terapijom.

Kao terapija za ublažavanje simptoma esencijalnog tremora, uznapredovale Parkinsonove bolesti te kronične, primarne distonije, DBS je odobren u mnogim državama diljem svijeta, uključujući države Europe i SAD-a. U Europi, Kanadi i Australiji DBS je odobren kao terapija za liječenje tzv., tvrdokornih ili rezistentnih epilepsija. DBS je u Europskoj uniji, Australiji i SAD-u (pod HDE, Humanitarian Device Exemption) također odobrena terapija za teške opsesivno-kompulzivne poremećaje koji se ne mogu tretirati lijekovima.