Psihijatrijska stanja udvostručuju rizik od smrtnosti kod pacijenata s anoreksijom nervozom


Psihijatrijska stanja udvostručuju rizik od smrtnosti kod pacijenata s anoreksijom nervozom

Nedavno objavljena studija u kojoj je sudjelovalo 14.744 ispitanika, otkrila je da su stope smrtnosti visoke kod pacijenata s anoreksijom nervozom i gotovo dvostruko veće u prisutnosti psihijatrijskih stanja.

Pojedinci s anoreksijom nervozom imali su 4,5 puta veći rizik od smrti tijekom praćenja u usporedbi s onima u općoj populaciji. Psihijatrijska stanja bila su prisutna kod 47% pacijenata s anoreksijom nervozom, a prisutnost tih stanja bila je povezana s 1,9 puta većim rizikom od 10-godišnje smrtnosti u usporedbi s odsutnošću tih stanja. Kada se dijagnoza postavi u dobi od 6 do 25 godina, postojanje psihijatrijskog stanja uz anoreksiju nervozu povezano je s 4 puta većim rizikom od 10-godišnje smrtnosti.

Rizik od smrtnosti bio je sličan ovisno o spolu. Također, 13,9% svih smrti pacijenata s anoreksijom nervozom bilo je posljedica samoubojstva.

Smatra se, da ovi  naglašavaju ključnu potrebu kliničara da prepoznaju dodatne poremećaje mentalnog zdravlja kod adolescenata i odraslih osoba s anoreksijom.

Izvor:
International Journal of Eating Disorders