Psihobiotici bi mogli poboljšati raspoloženje i ublažiti depresiju


Psihobiotici bi mogli  poboljšati raspoloženje i ublažiti depresiju

U novoj studiji znanstvenici su istraživali psihobiotičko liječenje depresije vraćanjem ravnoteže mikroba i reguliranjem osovine mikrobiom-crijeva-mozak (MGB). 

Inače, depresija je globalni zdravstveni problem koji uzrokuje bol, gubitak produktivnosti, veće izdatke za zdravstvenu skrb i visok rizik od samoubojstva.

Disbioza, poremećaj homeostaze crijevnog mikrobioma, može utjecati na osovinu crijeva i mozga (GBA), što dovodi do mikrobnih promjena. Kronični stres narušava homeostazu crijeva i mijenja mikrobni sastav crijeva, povećavajući Faecalibaculum i Clostridium dok smanjuje Lactobacillus i Bifidobacterium.

Psihobiotici, koji imaju povoljne učinke na crijevnu barijeru, imunološke reakcije, ekspresiju kortizola i osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (HPA), mogu se koristiti kao pomoćno liječenje depresije, osobito u slučajevima depresije otporne na liječenje (TRD), mišljenje je znanstvenika.

Smatra se da rezuktati ove nove studije naglašavaju ulogu probiotika u smanjenju simptoma depresije i njihovu važnost za mentalno zdravlje. Crijevna mikrobiota ključna je za probavu, apsorpciju hrane i psihijatrijske probleme poput smanjenja stresa i tjeskobe. S pomakom naglaska u modernom životu s infektivnih poremećaja na češće mentalne bolesti kao što je depresija, dobre prehrambene navike i optimalna crijevna funkcija ključni su za mentalno blagostanje, pri čemu probiotici igraju važnu ulogu.

Izvor:
Nutrients