Razotkriven misterij neonatalne neutropenije u novorođenčadi


Razotkriven misterij neonatalne neutropenije u novorođenčadi

U usporedbi s odraslima, novorođenčad je vrlo osjetljiva na infekcije, a te infekcije mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije, pa čak i smrt. Jedan čimbenik za koji se zna da utječe na odgovor novorođenčeta na infekciju je stanje koje se zove neonatalna neutropenija, u kojem dijete ne uspijeva proizvesti dovoljno neutrofila.

Što je u osnovi ove imunološke deficijencije, koja uvelike povećava osjetljivost novorođenčeta na infekcije, uglavnom je nepoznato, ostavljajući kliničarima malo razumijevanja o tome kako je spriječiti ili liječiti.

Nova studija koju su proveli američki znanstvenici sugerira da mnogi slučajevi neonatalne neutropenije mogu potjecati od potiskivanja krvotvornih matičnih stanica fetusa, prirodnog majčinog mehanizma koji štiti posteljicu od upale, ali može učiniti novorođenčad ranjivom na infekcije ako se ne isključi nakon rođenja.

Smatra se da ovo otkriće sugerira da bi moglo biti produktivnije suprotstaviti se čimbenicima majke koji suzbijaju fetalne i neonatalne hematopoetske matične stanice, umjesto da se pokušava izravno potaknuti proizvodnju tih stanica.

Inače, dojenčad s neonatalnom neutropenijom može razviti ranu sepsu, infekciju opasnu po život, u prva 72 sata života. Rana sepsa veliki je problem u donošene dojenčadi, ali je još opasnija za nedonoščad i smrtnost ove dojenčadi je vrlo visoka.

Liječnici koriste antibiotike širokog spektra za liječenje dojenčadi s ranom pojavom sepse, ali antibiotici nisu uvijek dovoljni i često uzrokuju druge komplikacije.

Izvor:
Cell