Sastojak majčinog mlijeka pomaže u sprječavanju infekcije HIV-om


Sastojak majčinog mlijeka pomaže u sprječavanju infekcije HIV-om

Nova studija provedena na više od 200 HIV-pozitivnih žena pokazala je da sastojci majčinog mlijeka, oligosahardi, mogu pomoći u sprječavanju prelaska HIV-a sa majke na dojenče. 

Oligosaharidi iz majčinog mlijeka vrsta su ugljikohidrata koji se sastoje od nekoliko jednostavnih šećera, koji nisu probavljivi. Oni se obično nakupljaju na površini probavnog trakta dojenčeta i djeluju kao prebiotici koji služe kao hrana odabranim "dobrim” bakterijama u debelom crijevu. 

Poznato je da ukoliko naše "dobre” bakterije nahranimo njihovom omiljenom hranom one će rasti bolje i biti će aktivnije u borbi protiv "loših” bakterija. "Dobre” bakterije usput izlučuju nusproizvode koji štite stijenku crijeva i povoljno djeluju na brojne fiziološke funkcije u organizmu.

Rezultati studije pokazali su da što su bile veće koncentracije oligosaharida u majčinom mlijeku to je bila i bolja zaštita od HIV-a. Naime samo 10 do 15 posto dojenčadi, koja su bila dojena, zarazilo se HIV-om.

Prema mišljenju znanstvenika potrebna su dodatna istraživanja vezana uz oligosaharide iz majčinog mlijeka kako bi se unaprijedila zaštita od HIV-a.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition