"Sigurnost u primjeni lijekova" tema ovogodišnjeg Savjetovanja farmaceuta


"Sigurnost u primjeni lijekova" tema ovogodišnjeg Savjetovanja farmaceuta

Jučer je u Rovinju, u Hotelu Eden, u organizaciji Udruženja farmaceuta Istre i Kvarnera Hrvatskog farmaceutskog društva pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH započelo XII. Savjetovanje farmaceuta. Tema Savjetovanja je "Sigurnost u primjeni lijekova" te će nizom predavanja bit prikazano o čemu sve ovisi sigurna primjena lijekova i kako ljekarnici mogu pridonijeti većoj sigurnosti pacijenta pri primjeni lijekova.

Zadaća je ljekarnika, kao zdravstvenih stručnjaka, da savjetima pomažu pacijentima pri pravilnoj uporabi lijekova, pojašnjavajući im propisanu terapiju, upozoravajući ih na moguće nuspojave i interakcije s drugim lijekovima i hranom, da bi uspjeh i sigurnost liječenja bili što bolji.

U sadašnje vrijeme, kada se pacijenti sve više informiraju o lijekovima putem različitih medija - tiskovina, televizije i interneta znatno se povećava i mogućnost pogrešne prosudbe i neispravne primjene lijekova. To traži od ljekarnika osobitu pozornost i suradnju s pacijentom, budući da je on često posljednji u nizu zdravstvenih stručnjaka koje pacijent posjeti prije primjene lijeka.

Savjetodavna uloga ljekarnika posebno je važna pri izdavanju lijekova bez recepta kao što su biljni lijekovi, dodaci prehrani, vitaminsko mineralni pripravci i sl. budući da i oni, ako se neispravno primjenjuju, ili uz druge propisane lijekove, mogu izazvati ozbiljne neželjene posljedice.

U okviru Savjetovanja održan je jučer Okrugli stol u suorganizaciji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED) s temom "Kako poboljšati regulativu za bezreceptne lijekove", koja se nametnula zbog problema u ljekarničkoj praksi u tom području.

Sutra, zadnjeg dana savjetovanja, raspravljat će se o Nacionalnoj politici lijekova u Hrvatskoj.

Uz stručni radni dio (predavanja, postere, rasprave) u okviru Savjetovanja održat će se i farmaceutska izložba na kojoj će sudjelovati više od četrdeset izlagača.

Ovo je Savjetovanje jedinstvena prigoda za stjecanje novih znanja i razmjenu iskustava ljekarnika te davanje prijedloga za bolja rješenja u našem zdravstvenom sustavu.

hfd-rovinj-2

Krešimir Rukavina, mag. pharm. predsjednik HFD-a i Maja Rastović Vudrag, mag. pharm, predsjednica Organizacijskog odbora