Skidanje suvišnih kilograma može pospješiti oporavak od fibrilacije atrija


Skidanje suvišnih kilograma može pospješiti oporavak od fibrilacije atrija

Izgleda da skidanje suvišnih kilograma može kod pretilih odraslih osoba s fibrilacijom atrija dovesti do poboljšanja stanja njihove bolesti, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da smanjenje tjelesne težine za 10 posto može dovesti do značajnog ublažavanja fibrilacije atrija.

Smatra se da je gubitak tjelesne težine ključan, obzirom da pretilost doprinosi mnogim čimbenicima rizika za fibrilaciju atrija kao što su visoki krvni tlak, dijabetes i sleep apneja.

Inače, i neka prethodna istraživanja pokazala su da smanjenje tjelesne težine može ublažiti simptome fibrilacije atrije te smanjiti rizik od pojave novih epizoda fibrilacije atrija. No, ova studija je prva koja pokazuje da se može preokrenuti tijek bolesti.

U SAD-u oko 3 do 6 milijuna Amerikanaca pati od poremećaja srčanog ritma znanog kao fibrilacija atrija.

Svakako treba istaknuti da oboljeli od fibrilacije atrija koji žele smršaviti trebaju biti oprezni kod odabira dijete. Naime, određene dijete mogu biti opasne za osobe s fibrilacijom atrija, obzirom da neravnoteža hranjivih tvari kao što su kalij i magnezij može potaknuti poremećaje srčanog ritma.

Smatra se da je za skidanje suvišnih kilograma dovoljno smanjenje veličine porcija i unosa šećera, te povećanje konzumiranja povrća.

Izvor:
Europace