Skidanje suvišnih kilograma pomaže pretiloj djeci da snize krvni tlak


Skidanje suvišnih kilograma pomaže pretiloj djeci da snize krvni tlak

Rezultati istraživanja provedenog na 1.113 djece pokazali su da kod djece s prekomjernom tjelesnom težinom gubljenje samo nekoliko suvišnih kilograma može znatno sniziti njihov krvni tlak.

Povišeni krvi tlak ili hipertenzija kod djece predstavlja osnovu za razvoj komplikacija u odrasloj dobi kao što su srčana bolest, moždani udar i dijabetes

Pokazalo se da je utjecaj tjelesne težine na krvni tlak nije jednak kod sve djece. Naime kod pretile djece i djece s prekomjernom tjelesnom težinom čak i malo smanjenje tjelesne težine može utjecati na kontrolu krvnog tlaka. Dok kod djece s normalnom tjelesnom težinom takav dramatičan učinak nije zapažen. 

Poznato je da su pretilost i prekomjerna tjelesna težina u djetinjstvu povezani s razvojem hipertenzije, povišenom razinom kolesterola, smanjenom ostjetljivosti na inzulin te slabijom funkcijom krvnih žila. Stoga su prema mišljenju liječnika potrebne agresivne mjere za sprječavanje i liječenje pretilosti u djetinjstvu i adolescenciji kako bi se izbjegli naknadni kardiovaskularni zdravstveni problemi u odrasloj dobi. 

Izvor:
HealthDay