Sleep apneja čimbenik rizika za dijabetički makularni edem


Sleep apneja čimbenik rizika za dijabetički makularni edem

Izgleda da je poremećaj spavanja znan kao sleep apneja čimbenik rizika za razvoj dijabetičkog makularnog edema, komplikacije dijabetesa koja može dovesti do gubitak vida, ukazuje nova studija.

Inače, dijabetički makularni edem glavni je uzrok sljepoće u osoba oboljelih od dijabetesa. Idealna metabolička regulacija bolesti primarni je cilj liječenja i osnovni način sprječavanja i zaustavljanja progresije dijabetičkog makularnog edema.

Valja spomenuti, da su rezultati ovog istraživanja također pokazali da se dijabetički makularni edem teže liječi u bolesnika s teškom sleep apnejom.

Rezultati nedavnih istraživanja ukazuju da sleep apneja pogoršava temeljnu očnu bolest.

Kada osobe oboljele od dijabetesa slabo kontroliraju svoju razinu šećera u krvi, može doći do oštećenja sitnih krvnih žila u stražnjem dijelu oka. Ovo se stanje naziva dijabetička retinopatija.

Smatra se da sleep apneja može doprinijeti razvoju i pogoršanju dijabetičke retinopatije povećanjem inzulinske rezistencije, povećanjem upale i porastom krvnog tlaka, a sve to može oštetiti krvne žile u stražnjem dijelu oka.

Uz sleep apneju, u poremećaje spavanja ubrajaju se parasomnije, hipersomnija, insomnija i sindrom nemirnih nogu

Izvor:
American Academy of Ophthalmology