Smanjivanje unosa ugljikohidrata može smanjiti rizik od dijabetesa


Smanjivanje unosa ugljikohidrata može smanjiti rizik od dijabetesa

Prema novom istraživanju provedenom u SAD-u, ljudi s rizikom od razvoja dijabetesa mogli bi si sada pomoći smanjenjem unosa ugljikohidrata. Naime, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata, ako se održava, može biti koristan pristup za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa 2.

Iako studija ne dokazuje da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata sprječava dijabetes, ona otvara vrata daljnjim istraživanjima o tome kako riješiti zdravstvene rizike onih s predijabetesom i dijabetesom koji se ne liječe lijekovima, ističu stručnjaci.

Inače, oko 37 milijuna Amerikanaca ima dijabetes, a 96 milijuna ima predijabetes. Procjenjuje se, da više od 80% osoba s predijabetesom ne zna da ima predijabetes. Valja istaknuti, da predijabetes povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao i srčanog udara i moždanog udara.

Dijabetes se javlja kada tijelo ne koristi inzulin kako bi trebalo i ne može regulirati razinu šećera u krvi. Oko 90% ljudi koji imaju to stanje imaju dijabetes tipa 2. Simptomi mogu uključivati ​​zamagljen vid, utrnule ruke i stopala i opći umor. Dijabetes može dovesti do bolesti srca, gubitka vida i bolesti bubrega.

Izvor:
JAMA Network Open