Sorafenib moguća opcija u liječenju medularnog karcinoma štitnjače


Sorafenib moguća opcija u liječenju medularnog karcinoma štitnjače

Izgleda da bi sorafenib mogao biti dobra alternativna terapija za liječenje uznapredovalog medularnog karcinoma štitnjače kada dva standardna lijeka za liječenje navedenog karcinoma, vandetanib (Calpresa, AstraZeneca) i kabozantinib (Cometriq, Exelixis), nisu dostupni, ukazuje  istraživanje provedeno u Brazilu.

Naime, trajan klinički pozitivan odgovor na terapiju sorafenibom postignut je 75 posto pacijenata s medularnim karcinomom štitnjače, čije se prosječno preživljavanje bez progresije bolesti kretalo od 9 do 12 mjeseci.

Najčešće nuspojave bile su toksičnost kože, gubitak tjelesne težine i umor. Kod 41,6 posto pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju bilo je potrebno smanjenje doze.

Medularni karcinom štitnjače je rijedak oblik neuroendokrinog karcinoma koja nastaje iz parafolikularnih C stanica koje proizvode kalcitonin, a javlja se u oko 5 posto karcinoma štitnjače. U oko četvrtine pacijenata medularni karcinom štitnjače je nasljedan i povezan s autosomno dominantno naslijednim sindromom multiplom endokrinom neoplazijom tip 2 (MEN 2).

Najčešće se medularni karcinom štitnjače prikazuje u obliku solitarnog čvora u štitnjači, a u vrijeme postavljanja dijagnoze oko polovina pacijenata ima povećane vratne limfne čvorove, dok mali broj pacijenata ima udaljene metastaze. Ako je tumor hormonski aktivan, pacijent može imati sistemske simptome.

Inače, liječenje medularnog karcinoma štitnjače sastoji se od totalne tireoidektomije (uklanjanje štitne žlijezde) uz kiruršku resekciju regionalnih limfnih čvorova. U slučajevima progresivne i/ili simptomatske metastatske bolesti primjenjivala se citotoksična kemoterapija, no pojavom inhibitora tirozin kinase (TKIs) kao što su vandetanib i kabozantinib došlo je do promjene u načinu liječenja medularnog karcinoma štitnjače.

Izvor:
Thyroid