Terapeutsko cjepivo sprječava ponovnu pojavu raka gušterače


Terapeutsko cjepivo sprječava ponovnu pojavu raka gušterače

Novo terapeutsko cjepivo može pomoći nekim pacijentima s rakom gušterače da žive bez raka do tri godine nakon operacije. Spomenuto cjepivo uči imunološki sustav da identificira i napada stanice raka, a svaka doza cjepiva stvorena je na temelju specifične genetike raka osobe.

Rak gušterače vrlo je fatalna bolest. Čak i nakon uspješne operacije, samo oko 12% pacijenata preživi pet godina nakon dijagnosticiranja raka gušterače.

Kemoterapija, zračenje, ciljana terapija i trenutne imunoterapije također su uglavnom neučinkovite kod raka gušterače, tako da su hitno potrebne nove terapije za pacijente koji se suočavaju s ovom smrtonosnom bolešću.

Ovo novo cjepivo znano kao autogeni cevumeran, temeljeno na mRNA, uči imunološki sustav da identificira i napada stanice raka, koristeći 20 jedinstvenih proteina koji su prisutni isključivo u tumoru pacijenta. Cjepivo je posebno napravljeno za svakog pacijenta, na temelju specifičnih mutacija pronađenih u raku.

Podaci pokazuju da cjepivo može stvoriti imunološke stanice koje se bore protiv raka sa značajnom dugovječnošću, značajnom veličinom i trajnom funkcijom.

Izvor:
American Association for Cancer Research