Termografija neadekvatna metoda u otkrivanju karcinoma dojke


Termografija neadekvatna metoda u otkrivanju karcinoma dojke

Hrvatsko društvo radiologa (HDR) Hrvatskog liječničkog zbora upozorava kako se posljednjih mjeseci u tiskanim medijima i na televiziji vrlo intenzivno i agresivno propagira termografija dojke, kao metoda koja može zamijeniti i nadomjestiti mamografiju, ultrazvuk i magnetsku rezonanciju u dijagnostici karcinoma dojke i otkrivanje bolesti u najranijoj fazi.

HDR stoga upozorava pacijente i sve ostale na netočne i lažne tvrdnje koje se iznose u javnosti i tako zbunjuju pacijente. Termografija nije metoda koja se pokazala korisnom u ranom otkrivanju karcinoma dojke, niti može zamijeniti dosad poznate metode.

Predsjednik Društva prof. dr. sc. Damir Miletić u priopćenju navodi kako je kod više pacijentica uočeno da njihovi termografski nalazi nisu podudarni s mamografskim, ultrazvučnim i MR nalazima.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je u lipnju 2011. kako ne postoje znanstveni pokazatelji da je termografija sama djelotvorna u probiru karcinoma dojke. FDA nije odobrila termografske uređaje za skrining (probir) ili samostalnu dijagnostiku karcinoma dojke te upozorila kako se ne može upotrebljavati kao samostalna metoda u dijagnostici te da ne može nadomjestiti mamografiju.

Slična upozorenja u studenom 2012. dogodila su se i u Kanadi.

Izvor:
MZ RH