U američkim bolnicama poboljšana stopa preživljavanja bolesnika sa srčanim arestom


U američkim bolnicama poboljšana stopa preživljavanja bolesnika sa srčanim arestom

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da sve više Amerikanaca hospitaliziranih zbog zastoja srčanog rada (srčanog aresta) preživljava u usporedbi s razdobljem od prije deset godina.

Naime pokazalo se da je stopa smrtnosti među bolesnicima sa zastojem srčanog rada u 2009. godini bila ispod 58 posto, dok je ista ta stopa 2001. godine iznosila 70 posto.

Inače, veliki broj ljudi sa srčanim zastojem umre prije nego što dođe do bolnice, svega 8 posto njih preživi van bolnice.

Stoga je izuzetno bitno da osoba sa zastojem srčanog rada čim prije bude hospitalizirana.

Zastoj srčanog rada (srčani arest) označuje nagli prestanak rada srca s hemodinamskim kolapsom, koji će završiti smrću, ako se na vrijeme ne započne postupak oživljavanja.

Klinički se srčani arest očituje gubitkom svijesti, jer mozak naglo ostane bez djelotvornog protoka krvi.

Smatra se da je napredak u liječenju zastoja srčanog rada zaslužan za smanjenu stopu smrtnosti u hospitaliziranih bolesnika sa zastojem srčanog rada.

Naime, u proteklih nekoliko godina sve više liječnika radi angioplastiku kod određenih bolesnika odmah nakon njihovog zaprimanja u bolnicu. Jednako tako, zahvaljujući terapijskoj hipotermiji, uspješno se mogu sačuvati funkcije mozga, koji je često jako oštećen kod srčanog aresta.

Izvor:
Circulation