U Hrvatskoj sve više oboljelih od ospica


U Hrvatskoj sve više oboljelih od ospica

Od polovice svibnja do jučer, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je potvrđeno dvanaest oboljelih od ospica te je nekoliko oboljelih sa sumnjom na ospice još u obradi. Desetero oboljelih su epidemiološki povezani s prvim bolesnikom koji se najvjerojatnije zarazio na Kosovu, a jedan se bolesnik najvjerojatnije zarazio u Francuskoj.

S obzirom na kretanje prvooboljeloga u vrijeme zaraznosti i prirodi kontakata, svi osim jednog bolesnika su, za sada, odrasle osobe.

Provode se intenzivne protuepidemijske mjere koje obuhvaćaju, između ostaloga, liječenje i izolaciju oboljelih, traženje kontakata, postekspozicijsku zaštitu prepoznatih osjetljivih kontakata i po potrebi karantenu kontakata, nadoknadu propuštenih cijepljenja kod djece koja još nisu izložena te cijepljenje zdravstvenih djelatnika koji nemaju dokaz o cijepljenju.

Unatoč intenzivnoj provedbi spomenutih protuepidemijskih mjera, očekuje se još oboljelih u narednim tjednima, međutim, znatno manje nego što bi ih bilo da se ne provode spomenute mjere.

S obzirom na višegodišnje niske cijepne obuhvate predškolske djece, trenutno je najveći rizik od širenja ospica u dječjim vrtićima, što bi rezultiralo velikom epidemijom ospica kod male djece, brojnim hospitalizacijama i komplikacijama bolesti. U svrhu smanjenja mogućnosti "prelijevanja" infekcije iz populacije odraslih u dječje vrtiće s posljedičnim velikim brojem oboljele djece, dječji vrtići su upućeni da djecu koja nisu cijepljena protiv ospica do daljnjega izdvoje iz kolektiva, a djelatnici dječjih vrtića koji nemaju dokaz imuniteta (dokumentirani primitak dvije doze cjepiva ili laboratorijsku potvrdu preboljenja ospica) se moraju cijepiti protiv ospica.

Osim dvanaest oboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ove je godine u Hrvatskoj bilo dvoje oboljelih koji su se zarazili u inozemstvu (dijete zaraženo u Austriji a oboljelo u Krapinsko-zagorskoj županiji te odrasla osoba najvjerojatnije zaražena izvan Hrvatske a oboljela u Sisačko-moslavačkoj županiji), ali nije došlo do prijenosa bolesti na njihove kontakte.

Pozivaju se svi roditelje čija djeca nisu cijepljenja protiv ospica, rubele i parotitisa prema kalendaru cijepljenja da se jave svojim izabranim liječnicima i nadoknade propuštena cijepljenja.

Izvor:
HZJZ