U žena starije dobi bolesti desni povezane s rizikom od raka


U žena starije dobi bolesti desni povezane s rizikom od raka

Izgleda da su žene u postmenopauzi koje imaju parodontnu bolest izložene većem riziku od razvoja nekoliko vrsta karcinoma, čak i ako nisu nikada pušile, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 66.000 žena u dobi od 54 do 86 godina. Spomenute žene imale su čak tri puta veći rizik od razvoja raka jednjaka. Jednako tako, parodontna bolest bila je povezana i s većim rizikom od raka pluća, raka žučnog mjehura, melanoma i raka dojke.

Inače, od ranije je poznata veza parodontne bolesti i srčane bolesti. Znanstvenicima nije poznat točan razlog veze između parodontne bolesti i karcinoma. Pretpostavlja se da bi lokalna i sistemska upala koje proizlaze od bakterija u usnoj šupljini mogle biti odgovorne za vezu s karcinomom.

Očito je da ako se zaustavi napredovanja parodontne bolesti i ukoliko se redovito održava oralna higijena, tada se i rizik od karcinoma smanjuje.

Valja istaknuti da je izuzetno bitno na vrijeme prepoznati znakove i simptome parodontne bolesti kako bi se na vrijeme započelo s liječenjem.

Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention