Uloga vitamina B6 u borbi protiv raka gušterače


Uloga vitamina B6 u borbi protiv raka gušterače

Vitamin B6 koristan je na mnoge načine, posebice zbog svoje uloge u održavanju snažnog imunološkog sustava. Međutim, kada se razvije rak gušterače, njegove stanice također trebaju vitamin B6 za replikaciju. No, nažalost, tijekom natjecanja oko ograničene zalihe vitamina B6, rak gušterače gotovo uvijek izlazi kao pobjednik. 

Vitamin B6, koji se može pronaći u raznim namirnicama poput piletine, ribe i banana, podržava stanice imunološkog sustava, uključujući stanice prirodne ubojice (NK), koje prve reagiraju na sve, od raka do obične prehlade. Međutim, u prisutnosti raka gušterače, NK stanice su primjetno odsutne. To je zato što stanice raka troše sav vitamin B6 koji je NK stanicama potreban za obavljanje posla.

Kako bi to spriječili znanstvenici su smislili strategiju od tri dijela. Prvi korak uključuje smanjenje ekspresije određenog gena kako bi se blokirao put kojim rak uzima vitamin B6. Drugi korak je opskrba s više vitamina B6, a treći koristi terapiju za poboljšanje funkcije NK stanica. Kada je spomenuta strategija testirana na miševima, smanjila je količinu stanica raka gušterače.

Inače, rak gušterače vrlo je teško liječiti, a samo 11% ljudi kojima se dijagnosticira preživi pet godina.

Izvor:
Cancer Discovery