Umjetni zaslađivači povezani s većim rizikom od raka


Umjetni zaslađivači povezani s većim rizikom od raka

Nova studija nagovještava da se ljudi koji konzumiraju puno umjetnih zaslađivača, osobito aspartam i acesulfam-K, mogu suočiti s nešto većim rizikom od raka, stoga bi bilo uputno da se njihova primjena smanji.

Osobe koje su najviše koristile umjetne zaslađivače imale su 13 posto veću vjerojatnost da će dobiti dijagnozu raka u odnosu na osobe koje ih uopće nisu konzumirale. Rizici su posebno uočeni kod karcinoma kod kojih se smatra da pretilost ima ulogu - uključujući rak dojke, rak debelog crijeva i rak jajnika.

Neka ranija laboratorijska istraživanja su sugerirala da umjetni zaslađivači mogu potaknuti rak – vjerojatno tako što doprinose kroničnoj upali u tijelu i oštećenju DNK ili utječu na sastav bakterija u crijevima.

Izvor:
PLOS Medicine