Upala pluća smrtonosnija kada je povišena i razina šećera u krvi


Upala pluća smrtonosnija kada je povišena i razina šećera u krvi

Studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 6.900 ispitanika prosječne dobi od 60 godina, koji su imali upalu pluća iz opće populacije, pokazala je da povišene razine šećera (glukoze) u krvi mogu pomoći u predviđanju smrti bolesnika s upalom pluća.

Upala pluća iz opće populacije jedna je od vodećih zaraznih bolesti u razvijenim zemljama i glavni uzrok bolesti i smrti.

U usporedbi s oboljelima koji su imali normalnu razinu šećera u krvi pri zaprimanju u bolnicu, bolesnici koji su imali povišene razine šećera u krvi imali su i veći rizik da će umrijeti unutar 28 i 90 dana.

Što su bolesnici imali višu razinu šećera u krvi, to je rizik od smrti bio veći.

Tako se pokazalo da je smrtnost unutar 90 dana bila 3 posto za bolesnike bez dijabetesa i normalnim razinama glukoze u krvi, 10 posto za bolesnike bez dijabetesa, no s povišenim razinama glukoze u krvi te 14 posto za bolesnike s dijabetesom, bez obzira na razinu glukoze u krvi pri prijemu u bolnicu.

Rezultati ukazuju na potrebu mjerenja razine glukoze u krvi te njenu kontrolu nakon što je bolesnik s upalom pluća iz opće populacije otpušten iz bolnice, kako bi se dijagnosticirao dijabetes i spriječile daljnje komplikacije.

Izvor:
BMJ