Upalna bolest crijeva povezana s većim rizikom od postoperativnih krvnih ugrušaka


Upalna bolest crijeva povezana s većim rizikom od postoperativnih krvnih ugrušaka

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da su osobe koje imaju upalnu bolest crijeva, nakon kirurškog zahvata izložene većem riziku od stvaranja krvnih ugrušaka, koji za posljedicu imaju plućnu emboliju i duboke venske tromboze.

Naziv upalna bolest crijeva uvriježeni je naziv za idopatsku kroničnu upalu gastrointestinalnog sustava koja se prema tradicionalnoj podjeli odnosi na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis.

Inače već je 75 godina poznato da su osobe s upalnom bolesti crijeva izložene većem riziku od plućne embolije i duboke venske tromboze, no ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo taj rizik kod bolesnika s upalnom bolesti crijeva koji su se podvrgnuli kirurškom zahvatu.

Tako se pokazalo da oboljeli od upalne bolesti crijeva imaju dva puta veći rizik od plućne embolije i duboke venske tromboze, te da taj rizik može biti još i veći ukoliko se radi o kirurškom zahvatu koji nije povezan s probavnim sustavom.

Stoga su znanstvenici mišljenja, da bi standardnu profilaksu za plućnu emboliju i duboke venske tromboze trebalo ponovno razmotriti za tu skupinu bolesnika.

Izvor:
Archives of Surgery