Visina povezana s rizikom od varikoznih vena


Visina povezana s rizikom od varikoznih vena

Izgleda da visina može utjecati na povećanje rizika od razvoja varikoznih vena, ukazuje nova studija. Naime, za svako dodatno povećanje visine za 10,16 centimetara, povećava se rizik od varikoznih vena za oko 25 posto. Najviši sudionici u istraživanju imali su u prosjeku 74 posto veći rizik od razvoja varikoznih vena u odnosu na najniže sudionike istraživanja.

Rezultati ove studije prilično su čvrst dokaz da je visina kroz genetiku uzročno povezana s povećanim rizikom od nastanka varikoznih vena, ističu stručnjaci.

Inače, varikozne vene predstavljaju proširene površinske vene u nogama vjerojatno usljed oslabljenih stijenki površinskih vena. Od ranije je poznato da postoje genetski čimbenici koji su uključeni u razvoj proširenih vena, 

Osim što ne izgledaju lijepo, varikozne vene obično bole i izazivaju zamor u nogama. Međutim, mnogi ljudi s vrlo proširenim venama nemaju bolove. Donji dijelovi noge i gležnjevi mogu svrbjeti, posebno kad je noga topla nakon skidanja čarapa. Češanje može dovesti do ogrebotina i uzrokovati crvenilo ili osip koji se često neispravno pripisuje suhoj koži.

Varikozne vene mogu se naći u oko 25 posto žena i 15 posto muškaraca.

Čimbenici rizika za varikozne vene uključuju dob, spol, pretilost, trudnoću i povijest duboke venske tromboze.

Izvor:
Circulation