Visoke razine imunološkog proteina predviđaju i zatajenje srca i smrt


Visoke razine imunološkog proteina predviđaju i zatajenje srca i smrt

Godinama su se kardiolozi fokusirali na hormon zvan BNP kao zlatni standard za određivanje jesu li pacijenti sa zatajivanjem srca u opasnosti od teške bolesti ili smrti. No, rezultati nedavno objavljene studije pokazali su da su razine topljivog urokinaza plazminogen aktivator receptora (suPAR), imunološkog proteina za kojeg se zna da ima ulogu u bubrežnim bolestima, visoke kod pacijenata sa zatajivanjem srca i predviđaju i zatajenje srca i smrt.

Osim toga, pokazalo se da kada se suPAR kombinira s BNP-om, sposobnost predviđanja takvih rizika postaje još jača.

Prema mišljenju stručnjaka, BNP je marker koji dramatično varira ovisno o statusu tekućine pacijenta. Stoga bi stabilniji marker, kao što je suPAR, koji je povezan s patofiziologijom zatajivanja srca, mogao bi biti korisniji u identificiranju pacijenata s većim, dugoročnim rizikom od progresije bolesti ili smrt.

Rezultati su pokazali da su razine suPAR bile 17% više kod pacijenata sa zatajivanjem srca nego kod onih bez zatajivanja srca u različitim podskupinama, uključujući pacijente s ishemijskom ili neishemičnom kardiomiopatijom. Razina proteina nosila je dva puta veći rizik od smrti od bilo kojeg uzroka, kardiovaskularne smrti i hospitalizacije zbog zatajenja srca.

Očito je da suPAR ima glavnu ulogu u kardiovaskularnim bolestima kao marker imunološke aktivacije, što vjerojatno odražava proces stresa i upale koji mogu uzrokovati zatajivanje srca, ističu stručnjaci.

Izvor:
Journal of Cardiac Failure