Vitamin K povezan s manjim rizikom od dijabetesa


Vitamin K povezan s manjim rizikom od dijabetesa

Nova studija provedena u Nizozemskoj na više od 38.000 ispitanika pokazala je da osobe koje prehranom unose više vitamina K imaju manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2

Inače ovo je prva studija koja ukazuje na povezanost između vitamina K i rizika od dijabetesa, no nije dokaz da je vitamin K odgovoran za manji rizik rekla je voditeljica studije dr. Joline W.J. Beulens. No buduće studije mogle bi pokazati ima li vitamin K ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2.

Najvažniji čimbenici rizika za dijabetes su starija životna dob, pretilost, obiteljska povijest bolesti i rasa.

Vitamin K može se naći u dva oblika - K1 ili filokinon koji je prisutan u zelenom lisnatom povrću i nekim uljima proizvedenima od povrća, dok glavni izvori K2 vitamina ili menakinona predstavljaju meso, sir i jaja.

Studijom se pokazalo da su i vitamin K1 i K2 povezani s nižim rizikom za dijabetes, no vitamin K2 imao izraženiji utjecaj na smanjivanje rizika za dijabetes tipa 2.

Izvor:
Reuters