Zeleno lisnato povrće dobro za zdravlje očiju i mozga djeteta


Zeleno lisnato povrće dobro za zdravlje očiju i mozga djeteta

Izgleda da su više razine karotenoida mrežnice povezane s vrhunskim akademskim postignućima i povećanom učinkovitosti u obavljanju kognitivnih zadataka, ukazuju rezultati dviju novih studija. Naime, znanstvenici iz obje studije su uz pomoć optičke gustoće makularnog pigmenta (MPOD) mjerili koncentracije karotenoida mrežnice, luteina i zeaksantina.

Pokazalo se da djeca s višom optičkom gustoćom makularnog pigmenta učinkovitije reagiraju na kognitivne zadatke, posebno na zadatke u kojima je potrebna kontrola pozornosti. Rezultati ovih dvaju istraživanja pružaju nove dokaze u prilog neuroprotektivnog djelovanja karotenoida mrežnice tijekom preadolescencije.

Lutein se inače akumulira u mrežnici oka i nekoliko drugih područja mozga, štiti od bolesti oka i pomaže u očuvanju kognitivnih funkcija kod starijih odraslih osoba.

Također, zna se da se ti pigmenti nalaze u velikim količinama u mozgu djeteta, što upućuje da su oni na neki način važni za razvoj mozga.

Smatra se da poticanje djece da jedu više hrane bogate luteinom, poput zelenog lisnatog povrća i voća, može poboljšati kognitivni status djece te zasigurno neće naštetiti.

Izvor:
Nutritional Neuroscience
International Journal of Psychophysiology