Žene oboljele od dijabetesa manje zadovoljne sa svojim seksualnim životom


Žene oboljele od dijabetesa manje zadovoljne sa svojim seksualnim životom

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u SAD-u na gotovo 2.300 žena u dobi od 40 do 80 godina, žene oboljele od dijabetesa manje su zadovoljne sa svojim seksualnim životom nego žene koje nisu oboljele od dijabetesa.

No treba istaknuti da su žene oboljele od dijabetesa bile jednako zainteresirane i uključene u seksualne aktivnosti kao i njihove zdrave vršnjakinje.

Pokazalo se da je ukupno seksualno zadovoljstvo bilo za 40 posto niže u žena oboljelih od dijabetesa koje nisu uzimale inzulin, a u žena oboljelih od dijabetesa koje su uzimale inzulin ono je bilo čak i dvostruko niže.

Jednako tako, pokazalo se da žene oboljele od dijabetesa, koje uzimaju inzulin, imaju dva puta veću vjerojatnost da će imati probleme sa podmazivanjem rodnice te 80 posto veću vjerojatnost da će imati poteškoće sa postizanjem orgazma.

Inače, dijabetes je poznati čimbenik rizika za erekcijsku disfunkciju kod muškaraca, a podaci o tome kako dijabetes utječe na seksualni život žena gotovo i da nisu postojali.

Iz svega navedenog, jasno je da dijabetes i terapija za njegovo liječenje mogu utjecati na seksualni život žena te bi stoga liječnici to trebali imati na umu.

Izvor:
Obstetrics and Gynecology