Cijepljenje protiv poliomijelitisa


Cijepljenje protiv poliomijelitisa

Što je poliomijelitis?

Poliomijelitis je virusna infekcija koja uzrokuje ozbiljnu bolest - paralizu (nemogućnost pomicanja ruku i/ili nogu).

  • Virus također može uzrokovati smrt zaražene osobe, obično tako da izazove paralizu mišića koji omogućuju disanje. Prije pojave cjepiva protiv ove bolesti poliomijelitis je bio česta bolest, koja je paralizirala i usmrtila na tisuće ljudi.
  • Virus može ući u organizam djeteta ili odrasle osobe kroz usta.

Cijepljenjem protiv poliomijelitisa može se spriječiti nastanak bolesti.

Za zaštitu od poliomijelitisa koristi se "mrtvo" - inaktivirano cjepivo protiv poliomijelitisa (IPV), koje se primjenjuje putem injekcije.

U Hrvatskoj je u Obveznom programu cijepljenja od travnja 2008.godine primjenjuje inaktivirano cjepivo protiv poliomijelitisa (IPV). Cjepivo protiv Hib-a se u Hrvatskoj od travnja 2008. godine u obaveznom programu cijepljenja primijenjuje u sastavu kombiniranog cjepiva u jednoj injekciji (tzv. "5u1" ) zajedno s cjepivom protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa. Osim obaveznog programa i besplatnog 5 komponentnog cjepiva, na tržištu je dostupno i preporučeno 6 komponentno cjepivo "6u1" koje također sadrži komponentu zaštite od poliomijelitisa no ono roditelj po preporuci pedijatra kupuje samostalno.

Kada se djeca cijepe protiv poliomijelitisa?

Da bi bila zaštićena, djeca moraju primiti 6 doza cjepiva; po jednu u sljedećim razdobljima života:

  • 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 2. Godini – u okviru "5u1" cjepiva DTPa IPV Hib
  • 7 godina, 14 godina – samostalno IPV cjepivo

Može se cijepiti istovremeno s drugim cjepivima u toj dobi (Di-Te-Per, Hib, hepatitis B).

Neka se djeca ne smiju cijepiti, ili trebaju pričekati na cijepljenje

Inaktiviranim cjepivom ne smiju se cijepiti djeca alergična na antibiotike neomicin, streptomicin ili polimiksin B, kao i djeca koja su imala ozbiljnu alergijsku reakciju nakon cijepljenja protiv poliomijelitisa.

Djeca s blagim bolestima, kao što je prehlada, mogu se cijepiti, a cijepljenje umjereno ili teško bolesne djece treba odgoditi do potpunog ozdravljenja.

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje protiv poliomijelitisa?

Nakon primjene inaktiviranog cjepiva (IPV), na mjestu uboda injekcije može se javiti kožna reakcija, najčešće u obliku crvenila.

Što ako se javi teška neželjena reakcija? 

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavicu.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Za sve dodatne obavijesti o cijepljenju protiv poliomijelitisa pitajte svog liječnika.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.