Cijepljenje protiv rotavirusa


Cijepljenje protiv rotavirusa

Što je rotavirus?

Rotavirus je virus koji često uzrokuje infekciju probavnog sustava (gastroenteritis) u male djece. Njime se do dobi do 5 godina zarazi gotovo svako dijete. Infekcija rotavirusom karakterizirana je proljevom, povraćanjem i dehidracijom (gubitak tjelesne tekućine). U slučajevima teške infekcije potrebno je liječenje u bolnici.

Rotavirus je najučestaliji uzrok proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece i glavni je uzrok bolničkog liječenja zbog proljeva. Godišnje od rotavirusne infekcije u zemljama EU oboli 3.6 milijuna djece. Učestalost rotavirusne infekcije u Hrvatskoj usporediva je s podacima iz ostalih europskih zemalja.

Tko se može zaraziti i kada je rizik najveći?

Rotavirusom se može zaraziti bilo tko, a rizik obolijevanja je najveći u najmlađoj dobi od 3 mjeseca pa do 2. godine. Mala su djeca jako osjetljiva na dehidraciju jer zbog proljeva i povraćanja u kratkom vremenu izgube znatnu količinu tjelesne tekućine. Jedna četvrtina hospitalizirane djece su dojenčad u prvih nekoliko mjeseci života.

Koji su simptomi i koliko je infekcija rotavirusom opasna?

Prva dva dana nakon zaraze rotavirusom javlja se povraćanje i povišena tjelesna temperatura te proljev koji može trajati i do 3 tjedna. Dijete može imati i do 20 proljeva dnevno što dovodi do dehidracije. 

Dehidracija je najopasnija posljedica gastroenteritisa i zahtjeva hospitalizaciju djeteta.

U težim slučajevima, dehidracija dovodi do šoka, zatajenja bubrega, kome pa čak i smrti.  

Od rotavirusne infekcije u zemljama EU godišnje umire oko 200 djece, unatoč dostupnoj medicinskoj skrbi.

Dehidrirano dijete potrebno je liječiti u bolnici kako bi se spriječile najgore posljedice. Infekcija rotavirusom značajno povećava obiteljske troškove za dodatne lijekove i pelene te smanjuje primanja zbog nužnog izostanka s radnog mjesta.

Ukoliko sumnjate da je vaše dijete dehidriralo, posjetite liječnika što je prije moguće.

Kako se zaraza prenosi?

Rotavirus se iz organizma izlučuje putem stolice, iznimno je zarazan i vrlo se lako širi kontaktom prljavih ruku i usta. Igračke i površine s kojima dijete dolazi u dodir mogu biti zagađene rotavirusom, a virus na njima preživi i do dva tjedna.

Za infekciju su potrebne vrlo male količine virusa i zato je važno spriječiti širenje infekcije pogotovo na malu djecu.

Rotavirus je također najčešći uzrok infekcije u bolnici. Jedna petina djece zarazi se rotavirusom tijekom boravka u bolnici što produžuje boravak u bolnici čak do šest dana.

Zašto nisam čuo/la za rotavirus?

Rotavirus se uglavnom ne dijagnosticira rutinski jer je rehidraciju djeteta potrebno provesti što hitnije, a terapija rehidracije je u male djece jednaka bez obzira koji je uzrok proljeva i povraćanja.

Mogu li spriječiti infekciju rotavirusom?

Najboljim načinom zaštite od infekcije rotavirusom smatra se cijepljenje. U prilog tome govori i činjenica da su se dobra higijena i sredstva za dezinfekciju pokazala nedovoljno učinkovitima u sprečavanju širenja zaraze.

Kada se dijete može cijepiti?

Važna je što ranija zaštita jer najmlađa djeca obolijevaju od najtežeg oblika bolesti.

Rana zaštita od rotavirusa cijepljenjem može započeti već s navršenih 6 tjedana života, a cijepljenje se mora dovršiti najkasnije do navršenih 6 mjeseci odnosno 6,5 mjeseci ovisno o vrsti cjepiva koje se primjenjuje. Cijepljenje je potrebno provesti što ranije kako bi se dijete zaštitilo od najtežih oblika bolesti.

Nema podataka o učinkovitosti cjepiva ako se ono primjenjuje nakon  navršenih 6 mjeseci.

Koliko je cjepivo učinkovito?

Cjepivo je visoko učinkovito, sigurno i omogućava brzu i ranu zaštitu od različitih sojeva rotavirusa koji cirkuliraju u okolini.

Jesu li cjepiva dostupna i u Hrvatskoj?

Cjepiva su dostupna Hrvatskoj. U 2011 cijepljenje protiv rotavirusa uvršteno je u kalendar cijepljenja za određene rizične skupine djece, a cijepljenje je preporučeno i za svu zdravu djecu, taj  trošak podmiruje roditelj.

Rizične skupine:

  • Nedonoščad rođena prije 33 tjedna gestacijske dobi;
  • Novorođenčad s prirođenim srčanim manama;
  • Novorođenčad s prirođenim bolestima metabolizma;
  • Dojenčad s kroničnim bolestima jetre i bubrega;
  • Dojenčad s teškim oštečenjima SŽS-a.

Cjepiva se mogu primjeniti istovremeno s drugim cjepivima prema kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj.

Gdje se dijete može cijepiti?

Za sve dodatne informacije o cijepljenju protiv rotavirusa upitajte svog liječnika pedijatra.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.