Cijepljenje protiv hepatitisa B


Cijepljenje protiv hepatitisa B

Što je hepatitis B?

Hepatitis B je upalna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa B. Obično se manifestira nejasnim simptomima (opća slabost, mučnina, gubitak apetita) i samo jedan dio bolesnika razvija žuticu.

Kod djece infekcija može proći bez simptoma, ali često, nedovoljno jak obrambeni sustav dječjeg organizma ne može u potpunosti uništiti virus i u tom slučaju dijete postaje kronični nositelj virusa i ustvari kronični bolesnik, koji u budućnosti može razviti ozbiljne komplikacije kao što su ciroza ili primarni karcinom jetre.

Što je dijete mlađe, veća je šansa da nakon infekcije virusom hepatitisa B da razvije ozbiljne komplikacije u smislu kronične bolesti jetre.

Dijete se može zaraziti virusom hepatitisa B:

  • tijekom poroda od majke koja je kronični nositelj virusa
  • u bliskom kontaktu s inficiranom osobom (koristeći zajedničke četkice za zube te pribor za manikiranje, preko manjih rana, ugriza i ogrebotina)
  • putem zaražene krvi npr. slučajni ubod injekcijskom iglom koja je kontaminirana te putem zaraženih krvnih derivata

Cijepljenjem protiv hepatitisa B može se spriječiti nastanak bolesti.

Kako cijepiti dijete protiv hepatitisa B?

Shema cijepljenja protiv hepatitisa B sadrži tri doze cjepiva koje dijete mora primiti da bi bilo potpuno i dugotrajno zaštićeno od infekcije virusom hepatitisa B. Između prve i druge doze treba proći 1 mjesec, a između druge i treće 5 mjeseci ili po nekoj drugoj shemi ako tako odluči liječnik. O potrebi kasnijeg docjepljivanja savjetovat ćete se sa svojim liječnikom.

U Republici Hrvatskoj se od 1999. godine, prema Programu obveznih cijepljenja, protiv hepatitisa B cijepe djeca u 6. razredu osnovne škole, a od početka 2007. godine i sva novorođenčad. Djeca rođena prije 2007. godine koja još nisu navršila 12 godina nisu cijepljena. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje rutinsko cijepljenje sve djece.

Ukoliko imate dijete koje je rođeno prije 1.1. 2007. godine i želite ga zaštititi prije nego navrši 12 godina, obratite se svom liječniku. U tom slučaju trošak cijepljenja snosi sam roditelj.

Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati

Ne smiju se cijepiti djeca koja su pri prethodnom cijepljenju protiv hepatitisa B razvila alergijsku reakciju na cjepivo i djeca koja su alergična na bilo koji sastojak cjepiva.

Teže bolesna djeca s visokom tjelesnom temperaturom moraju pričekati da ozdrave 

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

Cjepivo protiv hepatitisa B je vrlo sigurno cjepivo.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene):

  • bol i crvenilo i otvrdnuće na mjestu uboda

Umjerene reakcije (rijetko):

  • umor, groznica, prolazno povišenje temperature
  • osip, svrbež
  • mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu

Nisu zapreka daljnjem cijepljenju.

Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može desiti nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavicu.

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Za sve ostale informacije o cijepljenju protiv hepatitisa B pitajte svoga liječnika.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.