Cjepiva - FAQ


Cjepiva - FAQ

Koliko uboda zbog cijepljenja moje dijete treba dobiti u prvoj godini života?

Od travnja 2008. godine se u kalendaru cijepljenja koriste 5-komponentna kombinirana cjepiva tzv. "5u1" i dijete se u prvoj godini života treba cijepiti protiv 7 bolesti te za to dobije 7 uboda. U dva navrata dijete dobije dva uboda u jednoj posjeti. No, postoji i tzv. "6u1" kombinirano cjepivo kojim bi se broj uboda mogao smanjiti na 5 u prvoj godini života. Na taj način se može izbjeći i primjena dva uboda u samo jednoj posjeti pedijatru

Zašto se dijete cijepi u tako ranoj dobi?

Djeca se cijepe tako rano jer su bolesti protiv kojih se cijepe upravo najopasnije za dijete u najranijoj dobi. Na primjer, više od 60% teških bolesti izazvanih bakterijom Hemophilus influenzae tip b pogađaju djecu mlađu od 12 mjeseci. Također, djeca do 6-tog mjeseca života u najvećem su riziku od infekcije hripavcem. 84% svih smrtnih ishoda zbog infekcije hripavcem javlja se upravo do te dobi.

Koliko su opasne te bolesti?

Svaka od tih bolesti može imati smrtni ishod za dijete. Zahvaljujući cjepivima više se tih bolesti i ne sjećamo, ali ne tako davno je meningitis izazvan bakterijom Hemophilus influenzae imao vrlo često smrtni ishod.

Što će se dogoditi ako moje dijete ne bude cijepljeno?

Mogu se dogoditi dvije stvari. Ako dijete tijekom života ne bude izloženo uzročnicima tih bolesti (što je malo vjerojatno), neće se dogoditi ništa. Ukoliko pak dijete bude izloženo uzročnicima bolesti, postoji velika mogućnost da se zarazi bilo kojom od njih. Bolest se može javiti u blagom obliku, ali isto tako i u teškom obliku koji može ostaviti trajne posljedice ili dovesti do smrtnog ishoda. Također, u kontaktu s drugom necijepljenom djecom bolest se može proširiti i dosegnuti epidemijske razmjere.

Kolika je mogućnost da dijete bude izloženo uzročnicima ako su bolesti iskorijenjenje jer su svi cijepljeni?

Teško je odgovoriti na to pitanje. Neke od tih bolesti su u nas danas rijetke pa je i mogućnost za izloženost mala, međutim drugdje u svijetu nije tako i uvijek postoji mogućnost da netko bolest donese. Poznat je slučaj dječaka u SAD koji je umro od difterije, gotovo zaboravljene bolesti, a imao je vrlo malu mogućnost da se sretne s uzročnikom jer je bio jedino necijepljeno dijete u razredu.

Jesu li cjepiva sigurna?

Cjepiva su vrlo sigurna i prije nego su se našla u upotrebi, dugo su i detaljno ispitivana. Međutim, kao i drugi lijekovi, mogu izazvati reakcije, koje su uglavnom blage (oteklina na mjestu uboda ili lagano povišena temperatura). Ozbiljne reakcije su vrlo rijetke ali se mogu dogoditi. Vaš pedijatar će Vam objasniti sve moguće rizike cijepljenja. Važno je imati na umu da su bolesti mnogo opasnije od rizika cijepljenja.

Štiti li cjepivo uvijek od bolesti?

Cjepiva štite u 90-99% slučajeva ali iz nekih razloga mogu biti i manje učinkovita jer neka djeca ne odgovaraju potpuno na cijepljenje zbog različitih uzroka. To je još jedan razlog zašto je važno da sva djeca budu procijepljena jer su na taj način svi zaštićeni.

Što ako se dijete ne počne cijepiti na vrijeme, po kalendaru cijepljenja?

Neka se djeca iz različitih razloga ne počinju cijepiti kad i sva ostala djeca, međutim ako i zakasne s početkom cijepljenja, treba ih procijepiti čim to bude moguće. O tome se treba posavjetovati s pedijatrom.

Postoji li više cjepiva koja mogu izabrati za svoje dijete?

Nacionalni program cijepljenja sadrži cjepiva koja su besplatna za svu djecu, ali roditelj se može posavjetovati s pedijatrom da neka cjepiva iz programa zamijeni nekim drugim cjepivom koje je registrirano u Republici Hrvatskoj. Ta su cjepiva jednako učinkovita, ali s manje nuspojava i jednim ubodom se djeca zaštićuju od više bolesti, pa se tako broj uboda u prvoj godini života može smanjiti na samo pet. Ta cjepiva roditelji moraju kupiti.

Zadnja izmjena: 10.11.2019.