Home / Vijesti

Vijesti

Jednostavan test urina može brzo otkriti preeklampsiju

Američki znanstvenici s The Ohio State University College of Medicine, The Ohio State University Wexner Medical Center i Nationwide Children's Hospital, otkrili su da se pomoću jednostavnog testa urina može otkriti preeklampsija, jedno od najsmrtonosnijih stanja vezanih uz trudnoću

Rak debelog crijeva dijagnosticiran u mlađoj životnoj dobi razlikuje se od raka u starijih pacijenata

Izgleda da rak debelog crijeva dijagnosticiran u mlađoj životnoj dobi ima kliničke i genetske značajke koje se razlikuju od onih koje se vide kod karcinoma debelog crijeva dijagnosticiranog u starijoj životnoj dobi, ukazuje studija provedena u SAD-u na više od 36.000 pacijenata s rakom debelog crijeva.

Kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija

Visoki krvni tlak ili hipertenzija, jedan je od najčešćih i najzahtjevnijih zdravstvenih stanja, koje se javlja u trećine odraslih osoba u dobi od 40 do 59 godina, te u dvije trećine osoba starijih od 60 godina.

Pušenje, hipertenzija, pretilost i dijabetes povezani sa slabijim zdravljem mozga

Čimbenici koji utječu na zdravlje naših krvnih žila, kao što su pušenje, visoki krvni tlak (hipertenzija), pretilost i dijabetes, povezani su sa lošijim zdravljem mozga, ukazuje nova studija.

Pušenje u trudnoći povećava rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti

Poznato je da pušenje tijekom trudnoće nije dobra ideja, a rezultati nove studije dodatno su potvrdili tu tvrdnju, naime, pušenje čak samo jedne cigarete dnevno u trudnoći, udvostručuje rizik od smrti usljed sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Prehrana može putem mikrobioma utjecati na odgovor na imunoterapiju

Prehrana bogata vlaknima mogla bi potencijalno poboljšati odgovor na imunoterapiju s inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka, dok izgleda probiotici prigušuju taj  odgovor, ukazuje studija provedena na pacijentima s dijagnosticiranim melanomom.

Antibiotici i inhibitori protonske pumpe mogu povećati rizik od infektivnog proljeva u djece

Prethodno izlaganje antibioticima i upotreba inhibitora protonske pumpe, lijekova za ublažavanje žgaravice, mogu kod hospitalizirane djece povećati rizik od opasne infekcije s bakterijom Clostridium difficile, ukazuje analiza 14 studija. Inače, valja istaknuti, da se u pedijatrijskih bolesnika učestalost bolničkih infekcija uzrokovanih s C. difficile tijekom zadnjih 20 godina povisila, što se pripisuje nastanku novog, hipervirulentnog soja ove bakterije.

Popodnevno spavanje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Osim ponovnog podizanja razine energije i poboljšanja raspoloženja, izgleda da popodnevno dremanje može pomoći i u snižavanju krvnog tlaka kao i neke promjene u načinu života, ukazuje nova studija. Inače, smanjenje unosa soli i alkohola može sniziti krvni tlak za 3 do 5 mm Hg, a niske doze antihipertenziva obično u prosjeku snizuju krvni tlak za 5 do 7 mm Hg. 

Migrena povezana sa sindromom suhog oka

Istraživanje provedeno u SAD-u u kojem je sudjelovalo gotovo 73.000 osoba, pokazalo je da su osobe koje pate od migrene izložene 20 posto većem riziku od razvoja kroničnog sindroma suhog oka, i to posebice starije osobe.

Umjerena konzumacija alkohola povećava rizik od hipertenzije

Američko istraživanje provedeno na više od 17.000 odraslih osoba pokazalo je da umjereno konzumiranje alkohola, 7 do 13 pića tjedno, značajno povećava rizik od razvoja visokog krvnog tlaka ili hipertenzije.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje