Home / Vijesti

Vijesti

Otkrivena grupa proteina koja može pomoći u obnovi oštećenih živčanih stanica

Znanstvenici Njemačkog centra za neurodegenerativne bolesti (DZNE) identificirali su skupinu proteina koji pomažu u obnovi oštećenih živčanih stanica (neurona).

Ranija prva menstruacija povezana s većim rizikom od dijabetesa tipa 2

Rezultati nove studije ukazuju da je rana prva menstruacija (menarha) povezana s većim rizikom od dijabetesa tipa 2, jednom od najčešćih bolesti u svijetu. Naime, procjenjuje se da je u 2015. čak 8,8 posto osoba u dobi od 20 do 79 godina bolovalo od dijabetesa.

Pušenje stvara dugotrajan rizik za perifernu arterijsku bolest

Pušači cigareta imaju znatno veći rizik od periferne arterijske bolesti (PAD), pa čak i ako odustanu od pušenja, a taj dodatni rizik može trajati desetljećima, upozoravaju rezultati nove studije.

Nova kombinacija matičnih stanica može pomoći u popravljanju štete nakon srčanog udara

Kombinacija srčanih stanica dobivenih iz ljudskih matičnih stanica mogla bi biti odgovor na potrebu za razvojem terapije za oporavak srca od srčanog udara koji za posljedicu ima zatajivanje srca, ukazuje nova britanska studija provedena u laboratoriju. 

Pomoću krvnog testa mogu se uočiti rane promjene na mozga kod Alzheimerove bolesti

Izgleda da jednostavna pretraga krvi može pomoći u otkrivanju ranih znakova Alzheimerove bolesti, ukazuje nova studija. Inače, i do 20 godina prije pojave prvih simptoma Alzheimerove bolesti poput gubitka pamćenja i konfuzije, dolazi do nakupljanja proteina beta amiloida u mozgu.  

Anemija povezana s većim rizikom za demenciju u starijih osoba

Izgleda da čak i blaga anemija, može povećati rizik za Alzheimerovu bolest i druge vrste demencije, otkriva novo istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 12.000 ispitanika prosječne dobi od 65 godina. Niti jedan od sudionika u studiji nije imao demenciju na početku istraživanja.

Kombinacija lijekova poboljšava stopu preživljavanja oboljelih od kronične limfocitne leukemije

Kombinacija dvaju lijekova, rituksimaba i ibrutiniba, poboljšava stopu preživljavanja oboljelih od kronične limfociten leukemije (CLL) u odnosu na primjenu standardne terapije, ukazuje nova američka studija u kojoj je sudjelovalo više od 500 pacijenata s kroničnom limfocitnom leukemijom. 

Vitamin A povezan s manjim rizikom od planocelularnog raka kože

Istraživanje u kojoj je sudjelovalo oko 125.000 Amerikanaca pokazalo je da osobe koje unašaju više vitamina A imaju za 15 posto manji rizik od razvoja planocelularnog raka kože. Smatra se da su ovi rezultati još jedan dokaz koliko je važno da se primjenjuje zdrava prehrana bogata voćem i povrćem.

Kontrola krvnog tlaka ključna za izbjegavanje drugog moždanog udara

Ukoliko ste već imali jedan moždani udar, rizik of drugog moždanog udara je mnogo veći. No, rezultati nove japanske studije ukazuju da dobro kontrolirani krvni tlak može smanjiti taj rizik za oko 20 posto.

Pojava gljivice otporne na lijekove posljedica globalnog zatopljenja

Rezultati nove studije ukazuju da bi pojava Candide auris, gljivice koja je otporna na više lijekova, mogla biti posljedica globalnog zatopljenja. Inače, Candidu auris su zdravstveni djelatnici prvi put identificirali u Japanu 2009. godine. Od tada, ona je izazvala epidemije na pet različitih kontinenata.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje